Svečano je otvorena izložba "Zaklon od neba" Lidije Šeler

MMC, Trg brodogradilišta 5, Rovinj
13. srpnja 2023. - 6. kolovoza 2023.


Pred brojnim uzvanicima ovog je četvrtka u rovinjskom Multimedijalnom centru, u organizaciji Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, svečano otvorena izložba Zaklon od neba umjetnice Lidije Šeler. Osim same autorice, ovu su izložbu prisutnima približili ravnateljica Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, Vilma Bartolić, kustosica izložbe Elizabeta Rogović, te autorica teksta izložbe, likovna kritičarka Iva Körbler.

“Lidija Šeler sudjelovala je na posljednjoj Likovnoj koloniji u Rovinju koja je održana 2019. godine kada je i dobila počasnu nagradu Zora Matić, stoga je ova izložba zapravo rezultat dobivene nagrade”, u svom uvodnom govoru objašnjava ravnateljica Muzeja, Vilma Bartolić.

S obzirom na to da je zgrada Muzeja zbog radova zatvorena, ovogodišnji muzejski programi održavaju se u alternativnim prostorima, pa je ovom prilikom Bartolić zahvalila POUR i njegovoj ravnateljici Dubravki Svetličić na velikodušnom ustupanju prostora MMC-a.

Izložba Zaklon od neba svoje ime duguje istoimenom romanu Paula Bowlesa koji se bavi Marokom, a prema kojem je snimljen film Bernarda Bertoluccija „Čaj u Sahari“.

“Drago mi je da je izložba održana upravo u ljetnom periodu zato što se radi o jednoj egzotičnoj zemlji i egzotičnom pejzažu, isto tako u egzotičnoj atmosferi. Lidija Šeler je tek nedavno boravila u Maroku, ali za dobre poznavatelje njezinog slikarstva to opet neće biti tako neobično. Naime, ona je kroz cijeli svoj opus oduvijek bila sklona egzotičnim kulturama, pejzažima, prirodi. U njezinim mnogobrojnim ciklusima slika mogli smo pratiti prenošenje finih mijena u prirodi - godišnjih doba, života biljaka... Njezino slikarstvo je specifično po tome što u njemu nema ljudi. (...) Ono što bih rekla da Lidiju zanima jest kako pomoću boje i linije u sliku prenijeti to vibrirajuće iskustvo jednog pejzaža, ambijenta, doba dana”, govori likovna kritičarka Iva Körbler.

Lidija Šeler, nastavlja Körbler, na hrvatskoj se slikarskoj sceni javlja početkom devedesetih godina 20. stoljeća među mlađom generacijom slikara, a od početka je uspostavila vlastiti, drugačiji slikarski izričaj i senzibilitet.

Tome je pridonijelo i bogato iskustvo koje je stekla na studijskim putovanjima u Indiji na Faculty of Fine Arts u Barodt, u Francuskoj na Cité Internationale des Arts u Parizu te u Portugalu, Kini, Kubi, Izraelu, Indoneziji, Japanu i brojnim drugim zemljama.

Dobitnica je Premije za slikarstvo na Salonu mladih 1988. godine i nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice na Hrvatskom trijenalu crteža 1999. godine. Njezini se radovi nalaze u fundusu mnogobrojnih hrvatskih muzeja, dio su zbirke grada Wolfsberga u Austriji, Kineskog nacionalnog muzeja umjetnosti, te Pekinškog međunarodnog umjetničkog bijenala na kojem je predstavljala Hrvatsku 2005. godine, dok je o njezinom iznimnom radu također snimljen kratki dokumentarni film u produkciji HRT-a 2009. godine.

Apstraktne slike ove umjetnice izložene u MMC-u posjetitelje su povele na uzbudljivo putovanje po Maroku, a oni koji to nisu stigli na otvorenju, samostalnu izložbu Zaklon od neba imat će priliku razgledati do 6. kolovoza u MMC-u (Trg brodogradilišta 5, Rovinj) od 10 do 12, te od 20 do 23 sata

Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori