Potonuli brodovi/Navi affondate

Fali more drž' se kraja!/Lauda el mar e tente a la tiera!


16. rujna 2021. - 30. rujna 2021.


Danas je, uz besplatan ulaz u Muzej, predstavljena završna izložba ciklusa „Potonuli brodovi/Navi affondate“ s motom „Fali more drž' se kraja!/Lauda el mar e tente a la tiera!“
Objedinila je ranije izložbe koje, zahvaljujući brojnim arheološkim nalazima i povijesnim izvorima, svjedoče o pomorskim putevima koji su povezivali Rovinj s Jadranom, Mediteranom i drugim morima. Podsjetnik su na mirne rovinjske luke, nevremena i brodolome kroz prapovijest, antiku, srednji vijek, razdoblje Mletačke Republike, Austrijskog Carstva, Napoleonovih osvajanja, Habsburške Monarhije…

 
Predstavljajući izložbu ravnateljica Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, Tajana Ujčić, istaknula je kako je, prema legendi, nevrijeme prethodilo dolasku sarkofaga na obalu tadašnjeg otoka Rovinja. Stoga, možemo reći kako je upravo nevrijeme pomoglo da Rovinj, uz ranijeg zaštitnika sv. Jurja, dobije i svoju zaštitnicu.
Za izložbu je, uz pomoć Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, izrađena karta Rovinja s okvirno označenim podvodnim arheološkim lokalitetima.
 
Nadalje, zahvaljujući rovinjskoj Župi predstavljena je jedna od brojnih zavjetnih slika sa zahvalom iz 1833. za preživljeno nevrijeme u rovinjskom arhipelagu kod otočića sv. Andrija i sv. Ivan.
 
Slika rovinjskog slikara amatera Tonija Macchija iz fundusa Muzeja svjedoči o nevremenu 28.11.1965., a fotografija Dušana Ivančevića o posljednjem nevremenu 10.2.2016. godine. Na izložbi se mogu vidjeti i snimke istog nevremena Daniela Cerina, te iz dokumentacije Muzeja.
 
Naznačeno je također kako nam arheološki nalazi i povijesni izvori pomažu pratiti promjene klime koja je trenutno jedna od najaktualnijih tema.
 
Osim toga, kustosica Tamara Perković kratko se osvrnula na edukativne aktivnosti Muzeja vezane za ciklus izložbi „Potonuli brodovi/Navi affondate“ koje se provode od 13. rujna do kraja mjeseca i na kojima je do sada sudjelovalo 350 djece različitih uzrasta. Radi se o tri programa koja su prilagođena djeci i školskim programima rovinjskih osnovnih i srednji škola, ali su privukla i škole izvan Rovinja.
 
Za one koji Muzej ne stignu posjetiti na Dan grada, priliku za pogledati izložbe o potonulim brodovima imaju do konca rujna.
Više o pojedinačnim izložbama pročitajte na našoj web stranici:
Baron Gautsch: https://bit.ly/baron_gautsch

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, Turističke zajednice Grada Rovinja-Rovigno i Grada Rovinja-Rovigno.
 
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori