In memoriam Marčelo Brajnović (1934. - 2021.)


Napustio nas je Marčelo Brajnović, posljednji od četvoro umjetnika koji su postavili temelje i izgradili rovinjsku likovnu scenu.
Rođen je 1934. godine u Rovinjskom Selu. Kao 19-godišnjak (1953. godine) izlaže na Prvom filmskom festivalu u Puli s grupom „Valdibora“ koju osim Marčela čine Zora Matić, Bruno Mascarelli i Žarko Naunović. U Zagrebu 1960. godine završava Školu primijenjene umjetnosti. Nakon boravaka u Parizu i Milanu, 70-tih godina 20. stoljeća na brdu Gumila kraj Rovinjskog Sela izgradio je i osnovao samosvojnu art rezidenciju Golo Brdo.
Na Umjetničkoj koloniji Rovinj izlaže od 1965. godine. Dvije godine kasnije u rovinjskom Muzeju postavljena mu je samostalna izložba. Od tada je neprestano prisutan u kreiranju rovinjske Likovne kolonije i izložbe na otvorenom „Grisia“, na kojima je u svim fazama stvaralaštva bio zapažen po jedinstvenom i neponovljivom pristupu.
Danas u čuvaonicama našega Muzeja ponosno čuvamo 30-tak njegovih djela i naša je obaveza da u budućnosti fundus upotpunimo njegovim radovima.
Marčelo Brajnović zadužio nas je svojim radom i stvaralaštvom koje tek trebamo pomno proučiti.
 
Njegovoj obitelji upućujemo iskrenu sućut.
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori