Edukacijske aktivnosti Muzeja

Muzej Grada Rovinja - Rovigno, Trg m. Tita 11, Rovinj - Rovigno
13. rujna 2021. - 30. rujna 2021.


U Muzeju Grada Rovinja-Rovigno od 13. do 30. rujna 2021. održane su edukacijske aktivnosti na kojima je sudjelovalo 1.066 učenika svih rovinjskih i nekoliko istarskih osnovnih i srednjih škola.
Edukativne aktivnosti osmišljene su na način da se učenicima približe izložbe iz ciklusa „Potonuli brodovi / Navi affondate“, ali i da ih se upozna s ulogom muzeja, važnosti očuvanja kulturne baštine na primjeru podvodne baštine i neizostavne uloge svih nas u tom procesu. Aktivnosti su činila tri programa prilagođena uzrastu učenika.

Edukacijska aktivnost  „Tajne potonulih brodova“  bila je namijenjena učenicima nižih razreda osnovnih škola. Kroz izložbe „Zambratija: prapovijesni šivani brod“ saznali su kako su se u prapovijesti gradili prvi brodovi i okušali se u šivanju broda.  Izložba“ Veliki Piruzi: rimski brodolom ma hridi kod Rovinja“ poslužila je da se učenike upozna s rovinjskim arhipelagom, načinom sigurne plovidbe i pomagalima kojima su se služili rimski pomorci. Najzanimljiviji dio aktivnosti bilo je mjerenje dubine vode i određivanje sastava morskog dna uz pomoć replike antičkog dubinomjera.

„Na donji dio dubinomjera namazana je svinjska mast kako bi se za nju zalijepio sastav morskog dna. Osim pijeska i morske trave, koje su učenici očekivali,  zalijepio se i opušak cigarete. U tom trenutku prišao nam je rovinjski ribar, pohvalio učenike na predanosti i istaknuo kako trebaju voljeti i čuvati more i za buduće generacije. Pritom je učenicima poklonio školjke dondolu i Petrovo uho. Bila je to neposredna lekcija važnosti zaštite okoliša.“, istakla je voditeljica aktivnosti Tamara Perković.

Peti i šesti razredi osnovne škole su nakon stručnog vođenja, istraživali izložbe u grupama rješavajući zagonetke vezane uz sadržaj izložbi. Uspješnim rješavanjem rebusa, anagrama, šifriranih poruka i križaljki došli su do brojevne kombinacije koja je otvarala skriveni kovčežić s blagom koje su predstavljali čokoladni zlatnici. Posebno im se svidjela izložba „Mijoka: tajna Murterskog mora“ jer je riječ o plijenu s gusarskom brodu s početka 17. stoljeća, vrlo bogatom nalazima novčića, Murano stakla, filigranski ukrašenih sunčanih satova, lokota, ogledala, svijećnjaka i dugih uporabnih predmeta s mletačke galije. Učenicima se izrazito svidjela dinamika aktivnosti te su bili jako motivirani u pronalaženju odgovora na postavljene zagonetke. Jedan je učenik izjavio da se osjeća poput pravog pravcatog gusara plaćenog u čokoladi.

Edukacijske aktivnosti za ostale razrede osnovne i svih razreda srednjih škola temeljile su se na dnevničkim zapisima Hermanna Pfeiffera preživjelog putnika s potonulog austro-ugarskog putničkog parobroda „Barona Gautscha“ i pisma upravitelja imanja obitelji Hütterott koje svjedoči kako se to potonuće odrazilo na rovinjskim obalama.  Kao motivacija poslužile su stare razglednice Pule i Rovinja. Učenici su pokazali velik interes i suosjećanje prema osobnim sudbinama putnika s broda, kao i razočaranje što okolnosti oko potonuća nikad nisu razriješene.

Svi učenici su osim novih znanja, vještina i doživljaja dobili i kopije starih razglednica koje prikazuju kako je izgledao Rovinj krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Voditeljica aktivnosti Tamara Perković istakla je važnost ovakvih edukacija kojima je cilj učenike upoznati s lokalnom muzejom, ali i kako su događaji o kojima uče na nastavi utjecali na život ljudi na lokalnoj razini.

Ravnateljica muzeja Tajana Ujčić zahvalila je svima na velikom odazivu i suradnji. Najavila je da je konačni cilj za školsku godinu 2023./4. imati cjelovit program za djecu vrtićke i školske dobi, kako bi odgajatelji i nastavnici mogli unaprijed planirati posjet muzeju prije sastavljanju godišnjih programa te da se razmišlja o osmišljavanju aktivnosti za vrijeme školskih praznika.
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori