Bogat program Noći muzeja u Rovinju i Rovinjskom Selu


28. siječnja 2022. - 28. siječnja 2022.


Muzej Grada Rovinja-Rovigno nastavlja tradiciju obilježavanja Noći muzeja, ove godine uz nove lokacije u Rovinju: kazalište „Antonio Gandusio“, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković i Strukovna škola Eugena Kumičića, te Dom kulture u Rovinjskom Selu.
Posjetitelji će 28. siječnja, od 18 do 22 sata, na punktovima u Rovinju, kao i Rovinjskom Selu, moći uživati u sadržajno bogatoj ovogodišnjoj Noći muzeja.

Na Trgu ispred rovinjskog Muzeja bit će predstavljena nova vatrogasna vozila Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno.
Prolaznici će moći pogledati izložbu na otvorenom „Baril Bareîl - Kolijevka slanih sardona“,  čiju će restauraciju predstaviti Anita Jelić iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

Nadalje, Josip Višnjić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda održat će predavanje na temu „Tajni život muzejskog podzemlja“, tijekom kojega će otkriti preliminarne rezultate arheoloških istraživanja u prizemlju palače Califfi, odnosno rovinjskog Muzeja. Također iz HRZ-a, Lara Kreš predstavit će preliminarna istraživanja provedena kod crkvice bratovštine sv. Tome Apostola i sv. Franje.

Prošle godine publiku je oduševio koncert s novootkrivene rovinjske pozornice, stoga će glazba opet dopirati s balkona Muzeja, ovoga puta zahvaljujući Triju Puro kojega čine Branko Sterpin na trubi, Aleksandar Lukić na gitari i Srđan Kuzmanović na kontrabasu.

U kazalištu, odnosno kinu „Antonio Gandusio“, od 19:30 do 20 sati puštat će se projekcije filmova o Rovinju iz 60-ih godina.
Na Obali Pina Budicina bit će predstavljena najstarija rovinjska batana Risorta-RV 294, izgrađena u Rovinju 1914. godine, a koju je donirao Franco Diritti Curadeîn.

Uz to, prolaznici će svjedočiti starim igrama „I ꭍuòghi d’oûna vuòlta“, poput lijepih kipića, karijole, školice i drugih.
Šetače će dalje rivom s mora pozdravljati batane Liliana, Oûn rìgno…, Pierina, Albachiara, Leonberg, Calsanta, Antonietta, Fiamita i “Regina”, sa svojim čarobnim jedrima i upaljenim feralima.

U međuvremenu, na Obali Giordana Paliage zainteresirane će dočekati kućica „La cuʃeîna da nuòna Fiamìta“ gdje će biti prikazana tradicionalna nošnja i bucunseîni.

Tijekom večeri u Centru za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković trajat će „Noć u akvariju“, u sklopu koje će za javnost biti otvoren akvariji, te je planirana izložba „130 godina brige o moru“.

U razdoblju od 18 do 22 sata, Strukovna škola Eugena Kumičića predstavit će zainteresiranima njihovu izložbu povodom 70. obljetnice strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku u Rovinju, dok će mnoge zanimati i obilazak muzejske zbirke Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno.

U Domu kulture Rovinjskog Sela, bit će postavljena izložba fotografija iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre „Oko 1955. Rovinjsko Selo na fotografijama F. Nevskog“, kao i rani radovi Marčela Brajnovića iz fundusa rovinjskog muzeja.
Kako bi posjetitelji mogli bezbrižno uživati i u ovoj, nešto daljoj lokaciji, tijekom Noći muzeja bit će uspostavljena besplatna autobusna linija Rovinj-Rovinjsko Selo-Rovinj.

I ove godine Noć muzeja koordinira rovinjski Muzej, uz pokroviteljstvo Grada Rovinja-Rovigno i Turističke zajednice Grada Rovinja-Rovigno.

Napominjemo kako organizatori mole sve koji se odluče prošetati navedenim lokacijama, da se pridržavaju epidemioloških mjera, dok će za neka mjesta biti potrebno predočiti i COVID potvrde.
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori