Baron Gautsch - prva žrtva Prvog svjetskog rata

Otvorena pretposljednja izložba ciklusa „Potonuli brodovi“


14. svibnja 2021. - 30. rujna 2021.


U petak 14.05. je u Muzeju Grada Rovinja-Rovigno otvorena pretposljednja izložba ciklusa „Potonuli brodovi / Navi affondate“, osmišljenog prema smjernicama Ministarstva kulture i medija.
Radi se o gostovanju izložbe „Baron Gautsch - prva žrtva Prvog svjetskog rata / Baron Gautsch - la prima vittima della prima guerra mondiale 1914“, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, ostvarene uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, Istarske županije, TZ Grada Rovinja-Rovigno i Grada Rovinja-Rovigno.

Izložba je prvoga puta postavljena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre  u sklopu obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata odnosno potonuća Baron Gautscha, tadašnjeg najljepšeg i najmodernijeg putničkog broda parobrodarskog društva Austrijski Lloyd koji je plovio na brzoj liniji „Dalmacija“, povezujući tako Trst, istočnu obalu Jadrana sve do Kotora.

„Putnički parobrodi Austrijskog Lloyda spajali su rovinjsku luku s ostalim jadranskih lukama. Iako Barom Gautsch nije uplovljavao u rovinjsku luku, pri prolasku rovinjskom akvatorijem putnici su s palube mogli vidjeti Rovinj kao na dlanu. Uz to, minsko polje koje je dosezalo do Rovinja predstavljalo je opasnost i za lokalne ribare. No, to su tek neke od značajnih poveznica Rovinja sa sudbinom Barona Gautscha i Pulom tada glavnom ratnom lukom Austro-Ugarskog Carstva“, na početku otvaranja rekla je Tajana Ujčić ravnateljica rovinjskog Muzeja nakon čega je pročitan  odlomak iz dnevnika Hermanna Pfeiffera „Drž se čvrsto za mene i požuri!“, koji su 2014. objavili Povijesni i pomorski muzej Istre i rovinjski Muzej.

„Drago mi je da je izložba napokon došla i u Rovinj, grad koji čuva uspomenu na ovaj brod. Naime, tragedija se dogodila upravo blizu Rovinja, kod otočića Sv. Ivan na pučini. Tadašnji su stanovnici Rovinja istoj svjedočili nailazeći na predmete koji su mjesecima nakon brodoloma „izlazili“ na površinu, za što postoji dokaz iz pisama obitelji Hütterott koja je boravila u ljetnikovcu na rovinjskom otoku Sv. Andrija“, veli Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.
Brod je potonuo 13. kolovoza 1914. godine naletjevši na minu u minskome polju koje je sezalo do Rovinja, a koje je austrougarska ratna mornarica postavila kako bi zaštitila Pulu kao glavnu ratnu luku. Broj putnika, a time i preminulih, jedna je od najvećih nepoznanica, no pretpostavlja se kako se na brodu nalazilo preko 500 osoba, daleko više od dozvoljenog broja, a od kojih je smrtno stradalo vjerojatno nešto više od 300. Točan broj preminulih putnika nikada se pouzdano neće moći utvrditi.

Izložba „Baron Gautsch“ posjetiteljima predstavlja izbor od 111 predmeta, većinom izronjenih sa zaštićenog podmorskog lokaliteta Baron Gautsch, na kojemu je ronjenje dopušteno isključivo uz dozvolu Ministarstva kulture. Osim cjelina koje obuhvaćaju dio o povijesti parobrodarskog društva Austrijski Lloyd, osnovne informacije o parobrodu, posadi i putničkoj liniji, na izložbi se predstavljaju i podaci o tragediji parobroda i žrtvama brodoloma, događajima nakon tragedije i naposljetku dio o pronalasku olupine i zaštiti podmorskoga lokaliteta Baron Gautsch.

U postav su uvršteni i shematski prikazi putničke linije i mjesta tragedije, a dokumentarni filmovi Il Naufragio del Baron Gautsch (Potonuće Barona Gautscha), autora Renza Carbonere i Posljednja plovidba Barona Gautscha autora Marina Brsca dodatni su elementi koji posjetiteljima približavaju okolnosti potonuća ovog austrougarskog putničkog parobroda.
Olupina parobroda Baron Gautsch predstavlja dio kulturno-povijesne baštine Istre, Hrvatske i svijeta, te je kao takva za Rovinj, od kojega je udaljena 6 nautičkih milja, izuzetno važna destinacija ronilačkog turizma. Radi se o jednoj od najatraktivnijih u Europi, a svakako najatraktivnijoj ronilačkoj poziciji u istarskom akvatoriju.

„Tijekom pripreme izložbe sudjelovali su brojni ronioci iz Rovinja i okolice. Sretan sam što je ronjenje na lokalitetu i dalje moguće, jer su upravo ronioci, posebice rovinjski, ti koji vide stanje lokaliteta, o istome se brinu i time čuvaju baštinu“, zaključio je Kešac dodavši kako poziva sve koji imaju predmete ili pak neispričane priče vezane uz ovu tragediju, da se jave i isto podijele s Muzejom.

Izložbu su svečano otvorili županijski Pročelnik za kulturu Vladimir Torbica i Maria Črnac Rocco ispred Grada Rovinja-Rovigno.

Otvorenje je, kao što je to bio slučaj kod svih prethodnih izložbi ovog ciklusa, publici preneseno putem Facebook stranice rovinjskog Muzeja, dok će je uživo svi zainteresirani moći razgledati do kraja rujna.

Podsjećemo kako će u konačnici sve dosadašnje izložbe ciklusa biti objedinjene i zajednički kontekstualizirane uvodnom sobom u koja će, između ostalog, donijeti pregled podvodne arheološke baštine Rovinjštine.
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori