18. Noć muzeja u Rovinju

Ovogodišnja Noć muzeja u Rovinju u znaku velikog umjetnika Egidija Budicina


27. siječnja 2023. - 27. siječnja 2023.


Najdulja muzejska noć u godini u Rovinju je ovog petka protekla u znaku djela Egidija Budicina, svestranog rovinjskog umjetnika, a koliko je njegovo stvaralaštvo doprinijelo umjetničkome duhu ovoga grada prepoznali su i Budicinovi sugrađani pokazavši to velikim odazivom.
Mnogo je djela tijekom godina stvaranja ostalo iza Budicina, a brojne životne i radne prostore Rovinjaca krase upravo slike koje su prošle kroz njegove ruke. Kako bi dobili cjeloviti pregled stvaralaštva ovog važnog rovinjskog slikara i restauratora, program ovogodišnje, 18. Noći muzeja započeo je najavom njegove monografije naslovljene „Između stvaranja i obnavljanja“.

Monografija će uskoro biti dovršena, a njen je izdavač Muzej Grada Rovinja-Rovigno u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom i uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a urednice su djelatnice Muzeja, Elizabeta Rogović i Tajana Ujčić.
 
„Od početka sam Egidijeva djela gledala u bojama, što se ne može racionalno objasniti. Njegovi pejzaži nisu turobni, tjeskobni kao što to često biva kod crno-bijelih slika, već su njegova crnila topla, što ih čini fantastičnima, drugačijima i vuklo me da pišem o njima“, kazala je ovom prilikom Iva Körbler, inače autorica teksta o Budicinovom likovnom stvaralaštvu.
 
Egidio Budicin prvu je samostalnu izložbu održao u Muzeju Grada Rovinja-Rovigno 1973. godine, a njegov je poklon Gradu i Muzeju svima poznati znak nara kojemu se divimo već gotovo 50 godina. Tijekom svog stvaralaštva imao je 20-ak samostalnih izložba, te 80-ak kolektivnih, što je za cjeloživotni rad, veli povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, mala brojka, ali svakako velika uzme li se u obzir njegov rad kao restaurator.
 
U monografiji tekst o Budicinovom restauratorskom radu napisao je Ferdinand Meder koji je naveo sva njegova kapitalna djela. Izdvojeno je tako preko 50 restauratorskih radova, što monografiju čini uistinu vrijednom.
 
Jedno od njegovih istaknutih djela jest upravo restauracija velikog zidnog oslika iz 1584. godine u vijećnici Grada Rovinja-Rovigno. O samoj Gradskoj palači, njezinom lapidariju i vijećnici više je rekao povjesničar Marino Budicin, a predstavio je i navedeni zidni oslik „Alegorija dobre vlasti“, na čijoj je sanaciji Egidio radio dugi niz godina. Središnji medaljon oslika prikazuje rovinjske zaštitnike, sv. Eufemiju i sv. Jurja, dok se u sredini nalazi sama Bogorodica s djetetom u rukama. Lijevo i desno od medaljona prikazani su grbovi poput onog gradonačelnika i Grada, kao i četiri žene koje predstavljaju četiri vrline ili kreposti: pravednost, umjerenost, milosrđe i razboritost. Dodajmo kako autor nije poznat, a Višnja Bralić iz Ministarstva kulture trenutno radi na njegovom otkrivanju.
 
Budicinov rad kao restaurator podrobnije je predstavljen u galeriji CVU Batana, gdje su tijekom predavanja prostoriju krasile četiri slike iz zbirke Stari majstori iz fundusa Muzeja Grada Rovinja-Rovigno iz ostavštine obitelji Hütterott koje je upravo Budicin restaurirao, a ovo je bila posebna prilika pogledati ih. Dvije su slike poznatog marinista Alexandera Kirchera, jedna prikazuje portret dame iz obitelji Hütterott, dok je kod četvrte, „Venera na kupanju“ Egidio odstranio draperiju, zbog čega danas možemo uživati u izvornom izgledu slike.
 
Nadalje, djelić njegove slikarske povijesti predstavljen je u Multimedijalnom centru, uz izložene rane radove nastale još u vrijeme njegova školovanja, pa sve do onih recentnih, s naglaskom na radovima lokalne tematike. Tako su sve do ponoći posjetitelji uživali u motivima rovinjskih krovova, dimnjaka, Limskog kanala i doline Mirne, a sve uz glazbeno iznenađenje - Aldo Foško Quarteta.
 
U Ekomuzeju Batana izloženo je bilo nekoliko Budicinovih ilustracija za knjigu Vlade Benussija „La viècia batàna”, a samu knjigu predstavio je Libero Benussi. Osim naslovnice ove knjige napisane u čast stote godišnjice istoimene pjesme,  Budicin je oslikao 12 ilustracija, najviše brodica, mahom batane, te rovinjske molove.
 
Osim što su se posjetitelji imali priliku upoznati sa svestranim radom ovog rovinjskog umjetnika, mogli su se i opustiti uz nekoliko autohtonih bitinadi koje su izveli članovi KUD-a „Marco Garbin“ u Spaciu Matika koji je tijekom večeri nudio tipične mjesne riblje specijalitete, kao i tradicionalne fritule i „fjoke“, odnosno kroštule.
 
I ovogodišnju je Noć muzeja organizirao Muzej Grada Rovinja-Rovigno, uz podršku Grada Rovinja-Rovigno, kao i mjesne Turističke zajednice.
 
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori