Čarobna Noć muzeja pod rovinjskim nebom

16. Noć muzeja


29. siječnja 2021. - 29. siječnja 2021.


Šesnaesta Noć muzeja je, zbog svih restrikcija vezanih uz pandemiju, izgledala kao nemoguća misija. No, Muzej Grada Rovinja-Rovigno usprkos svemu svojim je sugrađanima ovog petka priuštio sadržajnu, edukativnu i zabavnu večer ne samo online, već i uživo.
„Odgovornost sugrađana pri pridržavanju mjera dovelo je do uspješne Noći muzeja na otvorenom. Osim toga, velika praćenost na našoj Facebook stranici, kao i brojni komentari i riječi podrške također govore o kvaliteti programa ovogodišnje Noći. Na to smo izuzetno ponosni i sretni, te se zahvaljujemo svima koji su pripomogli na bilo koji način u ostvarivanju ove Noći muzeja pod rovinjskim nebom“, osvrnula se Tajana Ujčić, ravnateljica rovinjskog Muzeja i uz smijeh nadodala kako će im novi slogan biti „Kada zatvoriš vrata, otvori balkon“.
 
Putem društvenih medija, prijenos uživo pratilo je i gledalo preko tisuću korisnika, a kako su videi na stranici ostali u obliku objave, brojni korisnici i dalje pregledavaju program koji se odvio ovog petka.
 
Sve je započelo upečatljivim dolaskom vatrogasaca u njihovom najstarijem aktivnom vozilu. Radi se o šumskom vozilu TAM iz 1987. godine, odnosno vozilu koje se koristi pretežito prilikom gašenja šumskih požara, ali i za prijevoz vode. Parkirano ispred Muzeja, ovo je vozilo predstavljalo pravu atrakciju.
Nedugo zatim, pozornost sudionika konferencije, prolaznika, ali i korisnika pred svojim ekranima zaokupio je čuveni geolog, akademik Igor Vlahović. Na Trgu na mostu ispred Muzeja održao je zanimljivo predavanje o geološkoj slici Istre, koja je i geološki posebna, te zaključio kako je tektonika ove regije slaba i neaktivna, pa se stoga ona smatra izuzetno stabilnim područjem.
 
Za čitavo vrijeme trajanja Noći muzeja šetače koji su se zaputili rivom ʃutalateîna, odnosno Obalom Alda Rismonda, pozdravljala su raskošna jedra i ferali poznatih „stanovnika“ ovdašnje luke: batana Liliane,  Oûn rìgno…, Pierine, Albachiare, Leonberga, Calsante, Regine, Antoniette i Fiamite. U istim su divnim prizorima mogli uživati i gledatelji putem live prijenosa, gdje je također objavljena očaravajuća snimka dronom.
 
Ispred sjedišta Udruge „Kuća o batani – Casa della batana“, njezina je predsjednica, Nives Giuricin, širokim osmijehom koji je prodirao ispod maske dočekivala svoje posjetitelje u „šarenom kutku“. Naime, ovaj je poseban kutak krasila izložba jedarca koja su mjesecima ranije oslikali rovinjski osnovnoškolci. Ova je izložba, veli Giuricin, pokazatelj svojevrsne budućnosti za koju optimistično predviđa kako će biti zasigurno bolja od sadašnjosti te kako ćemo se puno više moći družiti.
 
Također, navedeni kutak krasila je batana „Peîcia“ koja je restaurirana u sklopu europskog projekta Arca Adriatica, te koja se nedvojbeno dobro uklopila s jedrima naših najmlađih.
 
Kao „točka na i“ ove savršene večeri, pravi mali ugođaj s balkona Muzeja priuštio je rovinjski kvartet „Le nuove quattro colonne“. Uvijek pozitivni, spontani i povrh svega talentirani kvartet gospel i tradicionalnim rovinjskim pjesmama oduševio je publiku kako uživo, tako i pred ekranima, koja nije štedjela na riječima hvale. Čarobna je bila akustika prostora. Noć muzeja pod epidemiološkim mjerama otkrila je i novu rovinjsku pozornicu.
 
Ovogodišnju Noć muzeja rovinjski je muzej realizirao u suradnji s Udrugom „Kuća o batani – Casa della batana“ i JVP Rovinj, uz pokroviteljstvo Grada Rovinja-Rovigno. Zahvaljujemo se također Pučkom otvorenom učilištu Rovinj-Rovigno, restoranu „Marina“, Lučkoj upravi i rovinjskoj Zajednici Talijana „Pino Budicin“.
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori