Održana 19. Noć muzeja u Rovinju


26. siječnja 2024. - 26. siječnja 2024.


Ovogodišnja Noć muzeja u Rovinju privukla je brojne posjetitelje koji su imali priliku uživati u različitom cjelovečernjem sadržaju na sedam lokacija.

U samostanu sv. Franje rovinjski povjesničar Marino Budicin zainteresirane je proveo kroz povijest ovog kompleksa, građenog od 1702. do 1710. godine. Mnogi su tako saznali kako je nekada samostan imao ravne zidove i drvenu krovnu konstrukciju, kao i drvene oltare i vrata, kako je križ pred samostanom doveden 1855. godine, prije čega se nalazio na Lokvi ispred crkve sv. Trojstva, te kako je samostan posvećen 1750. godine. Osim toga, Budicin je posjetitelje vodio kroz sakristiju, prostorije u kojima je 2002. godine organizirana umjetnička zbirka od 270 eksponata, a naposljetku i kroz dva klaustra i biblioteku.

U sklopu 19. Noći muzeja u Multimedijalnom centru svečano je otvorena izložba “Papirnati svjedoci prošlih vremena, iščitavanje muzejske prošlosti kroz publikacije” kojom se obilježava 70. obljetnica  Muzeja Grada Rovinja-Rovigno.

“Izložba predstavlja sažetak onoga što se događalo u Muzeju svih ovih godina kroz odabir plakata i publikacija. Iako je Muzej, zbog radova na obnovi palače Califfi zatvoren za javnost, obljetnička će se godina obilježiti izložbama manjeg formata, predavanjima, prezentacijama i edukativnim programima usmjerenih na predstavljanje muzejske građe i prikazivanje nekih od muzejskih aktivnosti koje su obično skrivene od očiju javnosti”, obratila se prisutnima ravnateljica rovinjskog Muzeja, Vilma Bartolić.

Autorica i kustosica izložbe Elizabeta Rogović predstavila je ukratko povijest Muzeja i rekla nešto više o obljetničkoj izložbi koja ostaje otvorena do 24. veljače.

“Publikacije svjedoče o održanim 1312 izložbi, od kojih veći dio, čak 80%, čine one likovne. Upravo je publikacija opipljivi trag koji ostaje nakon održanog programa, dokumentacija izloženih predmeta, informacija o provedenoj aktivnosti i vizualizacija muzejskog rada, stoga naglašavam koliko je važno da publikacije prate svaku izložbu”, zaključuje kustosica Rogović.

Na ostalim se lokacijama program odvijao od 18 pa sve do 22 sata. Svoja je vrata tako otvorio Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković gdje su posjetitelje dočekali stanovnici akvarija, lokalne vrste rovinjskog akvatorija. 

Svoje su prostorije javnosti otvorili i rovinjski vatrogasci, a upravo se u njihovoj postaji krije bogata zbirka predmeta koje su prikupljali od samog osnutka. Osim toga, svoje su najmlađe goste razveselili brojnim iznenađenjima, od foto rekvizita, preko malog vatrogasnog vozila za čiji su volan i sami imali priliku sjesti, pa sve do maskote rovinjskih vatrogasaca, lavića Lea.

Nadalje, posjetitelji su mogli razgledati izložbu “Svijet oko nas 2023.” koja je u tijeku u Photo Art Gallery “Batana”. Radi se o skupnoj izložbi mladih fotografa koja će biti otvorena sve do 11. veljače.

U Ekomuzeju - Ecomuseo “Batana” otvorena je bila tamošnja stalna multimedijalna izložba Muòstra na stotinjak kvadratnih metara, ali i novi postav o sastavnicama ovog Ekomuzeja koji se prostire na prvome katu.

Mnogi su ovu najdulju muzejsku noć u godini zaključili u Spaciu Matika, izvorno sačuvanom rovinjskom spaciu. Bogatu riblju gastronomsku ponudu upotpunili su zvuci tradicionalne autohtone glazbe, kao i projekcija starih fotografija iz rovinjske prošlosti.

Još jednu bogatu Noć muzeja uspješno je organizirao Muzej Grada Rovinja-Rovigno, uz podršku Grada Rovinja-Rovigno i njegove Turističke zajednice, te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori