Najava 19. Noći muzeja


26. siječnja 2024. - 26. siječnja 2024.


U obilježavanju Noći muzeja '24, Muzeju Grada Rovinja-Rovigno pridružuju se i Ekomuzej - Ecomuseo Batana, CVU “Batana”, Javna vatrogasna postrojba Rovinj-Rovigno, te Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković.

Program započinje ovog petka, 26. siječnja u 18 sati stručnim predavanjem povjesničara Marina Budicina u samostanu sv. Franje. Osim što će posjetitelji saznati o važnosti ovog rovinjskog franjevačkog kompleksa, imat će priliku i razgledati riznicu s knjižnicom.

Središnji program s kojim se rovinjski muzej uključuje u obilježavanje 19. Noći muzeja je izložba “Papirnati svjedoci prošlih vremena, iščitavanje muzejske prošlosti kroz publikacije”, čije će otvorenje biti upriličeno u 19:30 u Multimedijalnom centru. Izložbom se obilježava 70 godina djelovanja Muzeja, a prikazuje odabir muzejskih publikacija, knjiga, kataloga, deplijana i plakata koji su pratili njegovu izlagačku djelatnost od samog osnutka 1954. godine pa sve do recentnih izdanja. Tiskovine su stavljene u kontekst izložbi, grupnih, samostalnih, gostujućih, ali i stalnih postava koji su se izmjenjivali kroz višedesetljetnu povijest Muzeja.

Od 18 pa sve do 22 sata u Photo Art Gallery Batana moći će se razgledati skupna izložba mladih fotografa “Svijet oko nas 2023.”.

Za vrijeme trajanja Noći muzeja bit će otvoren i Ekomuzej - Ecomuseo “Batana” s izložbom Muòstra, interpretacijskim i dokumentacijskim centrom sa stalnom izložbom, dok će se na prvome katu moći vidjeti novi postav o sastavnicama ovog Ekomuzeja.

Svoja vrata posjetiteljima otvara i Spacio Matika koji će nuditi tipičnu riblju gastronomsku ponudu, uz note tradicionalne autohtone glazbe.

Također od 18 do 22 sata posjetitelji se mogu uputiti do Javne vatrogasne postaje, gdje će moći pogledati zbirku predmeta koje rovinjski vatrogasci skupljaju od svog osnutka, ali i do Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, gdje će ih dočekati stanovnici ovdašnjeg akvarija.

Još jedna bogata rovinjska Noć muzeja održat će se u organizaciji Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, uz podršku Grada Rovinja-Rovigno i njegove Turističke zajednice, te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori