Između stvaranja i obnavljanja

predstavljanje monografije Egidija Budicina

MMC, Trg brodogradilišta 5, Rovinj
25. travnja 2024. - 25. travnja 2024.


Muzej Grada Rovinja-Rovigno organizira predstavljanje monografije „Egidio Budicin, Između stvaranja i obnavljanja“, u četvrtak 25. 4. 2024. u 13 sati u Multimedijalnom centru u Rovinju.
Muzej Grada Rovinja-Rovigno organizira predstavljanje monografije „Egidio Budicin, Između stvaranja i obnavljanja“, u četvrtak 25. 4. 2024. u 13 sati u Multimedijalnom centru u Rovinju.
 
Monografija „Između stvaranja i obnavljanja“ na slojevit i sveobuhvatan način prikazuje rad Egidija Budicina, svestranoga rovinjskog umjetnika i restauratora.
Tekst koji obrađuje Budicinov slikarski opus i kojeg potpisuje povjesničarka umjetnosti Iva Körbler, daje analitički i kritički osvrt na umjetnikovo višedesetljetno stvaralaštvo. Prikazane su vizualne promjene i tematske konstante koje pratimo u umjetnikovom izričaju, a obuhvaćeni su i osvrti likovnih kritičara i suvremenika koji kontinuirano prate njegov rad. Budicinovo je slikarstvo sagledano u kontekstu vizualnih trendova druge polovice 20. stoljeća, njegov je rad valoriziran i pozicioniran na istaknuto mjesto u istarskom i nacionalnom suvremenom likovnom stvaralaštvu.
 
Profesionalna karijera Egidija Budicina obilježena je posvećenošću očuvanju kulturne baštine: zaštiti, istraživanju i restauraciji spomenika kulture. Detaljan pregled njegovih restauratorskih aktivnosti iščitavamo u tekstu Budicinova dugogodišnjeg suradnika i bivšeg ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda Ferdinanda Medera koji se dotiče i ne manje važne Budicinove uloge, a to je prenošenje znanja i restauratorskih iskustava studentima na zagrebačkoj Akademiji. Kao dugogodišnji djelatnik Hrvatskog restauratorskog zavoda, Budicin je sudjelovao na brojnim istraživačkim i restauratorskim intervencijama diljem Hrvatske, od Istre do Dubrovnika. Popis lokaliteta s provedenim konzervatorsko-restauratorskim radovima izradila je dr. sc. Marta Budicin Munišević.
 
Trojezična monografija (hrvatski, talijanski, engleski) obuhvaća kataloški pregled cjelokupnog likovnog stvaralaštva Egidija Budicina: slike, crteže, ilustracije, plakate i dizajnerska rješenja. Detalji iz umjetnikovog života mogu se pročitati u biografiji te živopisnom intervjuu s autorom, a popis održanih samostalnih i skupnih izložbi, dobivene nagrade i bogata bibliografija govore u prilog svestranosti i autentičnosti ovoga istarskog umjetnika.  
Recenzenti monografije su povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Branko Franceschi i dr. sc. Višnja Bralić, glavni konzervator pri Ministarstvu kulture i medija RH.
Grafičko oblikovanje i pripremu za tisak potpisuje Tina Ivezić.
 
Izdavač  monografije je Muzej Grada Rovinja-Rovigno, suizdavač Hrvatski restauratorki zavod, a knjiga je realizirana uz financijsku podršku Grada Rovinja-Rovigno, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Turističke zajednice grada Rovinja-Rovigno.
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori