RADNO VRIJEME

UTORAK - PETAK

10:00 - 13:00

17:00 - 21:00

SUBOTA i NEDJELJA

09:00 - 13:00

17:00 - 21:00

PONEDJELJKOM ZATVORENO

ULAZNICE
Redovna cijena 30,00 kn
Povlaštene cijene:
Umirovljenici 20,00 kn
Studenti 15,00 kn
Djeca i mladi (12-18) 10,00 kn
Djeca do 12 godina/Osobe s posebnim potrebama/Prijatelji Muzeja/Posjednici valjanih iskaznica ICOM, HMD, DGMI  besplatno
Grupe (više od 20 osoba) 20,00 kn

Stancoviciana

Spomenička knjižnica


18. svibnja 2020. -


Virtualna izložba priređena je na osnovi kataloga izložbe Stancoviciana iz 1992. u izdanju Muzeja Grada Rovinja-Rovigno - Museo della Città di Rovinj–Rovigno.

Otvori izložbu

Barbanac Pietro Stancovich / Petar Stanković (Barban, 1771. – 1852.) bio je svećenik, zemljoposjednik, polihistor i prije svega bibliofil, te osoba radoznalog i svestranog duha. Školovanje je započeo u Rovinju i oporučno mu darovao svoju bogatu knjižnicu kao i druge predmete koje je strastveno i predano prikupljao.
Iako je gotovo cijeli život proveo u svom rodnom i voljenom Barbanu, Rovinj je odabrao jer je tada Barban bio izoliran, a Rovinj najperspektivniji i najnaseljeniji grad u Istri, pa je vjerovao da će njegovo životno djelo tamo biti sačuvano, korišteno i vrednovano.
Njegova je ostavština bila jezgra i poticaj za otvaranje rovinjske Gradske knjižnice (Biblioteca Communale), koja je otvorena 1859. godine u kući Cherin u ulici Valdibora.
Virtualna izložba predstavlja tek 24 knjiga od oko 3000 koje se čuvaju u našemu Muzeju. Osmišljena je 2018. godine, ali nije predstavljena javnosti. Radi se o svojevrsnoj virtualizaciji izložbe i kataloga koje je 1992. pripremio Bruno Dobrić i tek je prvi mali korak u ponovnom vrednovanju njegove ostavštine. Istovremeno predstavlja početak osuvremenjenog ispunjenja želje Pietra Stancovicha da knjige budu dostupne javnosti, jer nam današnja tehnologija omogućuje da njegovu želju ispunimo i lokalno i globalno.
U bliskoj budućnosti cilj je da na internetu bude dostupan katalog svih knjiga iz njegove ostavštine. Prije toga treba izvršiti istraživanje i detektirati one knjige i predmete koji su se u višekratnom seljenju u međuvremenu zagubile, te obraditi njegove rukopise u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Puno je posla pred nama.
No, Pietro Stancovich može biti i osoba koja na više razina može ponovno povezati njegove Barban i Rovinj. Jedna od mogućnosti je da djeca iz Rovinja upoznaju Barban, a djeca iz Barbana Rovinj. Nadamo se da ćemo prvu etapu upoznavanja moći realizirati u studenom ove godine kada je Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM) preporučilo vraćanje virtualnih programa u stvarni svijet.
 
Tajana Ujčić
Fotografije: Tajana Ujčić, Damir Matošević
Prikaži sve
Sakrij