Zlatko Keser

Slike

Crkva sv. Tome, Bregovita ulica, Rovinj
14. kolovoza 2018. - 2. rujna 2018.


U Galeriji sv. Toma, Muzeja grada Rovinja-Rovigno, u utorak 14. kolovoza 2018. u 21:30 sati predstavit će se sa svojom samostalnom izložbom slika umjetnik Zlatko Keser. Izložba je naslovljena "Slike". Izložba je postavljena u Galeriji sv. Toma u sklopu tradicionalnog Rovinj Art Programa Muzeja Grada Rovinja-Rovigno.

Zlatko Keser – Slike, Muzej Grada Rovinja – Rovigno, Galerija sv Toma 14. kolovoza 2. rujna 2018.

Umjetnik je u Galeriji sv. Toma izložio četiri slike velikog formata iako Galerija prostorno može podnijeti više slika. Međutim, Keserove su slike simboličkim nabojem jake te nameću osjećaj kako u prostoru nema mjesta za više ali ni manje slika. U prostor je postavio slike koje nemaju unaprijed isplanirani raspored, slučajno su izabrane iz njegova ateliera. Izašle su iz radnog prostora kućice koja se nalazi usred prirode, okružena voćnjacima, zelenilom i suncem. Nema gradske vreve ili ikakovog suvišnog doticaja sa svakodnevicom velegrada koja bi mogla poremetiti radnu atmosferu umjetnika.

Jedini mogući utjecaj na umjetnikov rad je priroda sâma. Smjene godišnjih doba, izmjene vremenskih stanja naoblake, kiše ili sunčanog sjaja, dana i noći. Pritom se utjecaj izmjene godišnjih stanja, dana i noći u svakoj njegovoj slici osjeća kao imperativ. Izložene slike kao likovni jezik duše predstavljaju prizore iz snova, ali i budnosti, otvorenim očima izmaštane oblike i simbole. Njegovo razumijevanje prirode ima polazište u suočavanju uma s vanjskim i unutrašnjim okruženjem, onoga što vidi i onoga što misli da vidi, odnosno želi vidjeti. Nije li možda mjesto njegova ateliera istovremeno i prostor u kojem se događa san a zbilja koja ga mori negdje je drugdje?

Boja je jako važan element u Keserovom slikarstvu, bez obzira radi li se o tamnoj, tamnoplavoj ili crnoj, koje možda imaju simboličko značenje noći ili putovanja kroz svijet podzemlja, svijeta u kojem treba gledati dušom želi li se nešto vidjeti ali i zapamtiti put povratka sunčevom sjaju nakon prespavanog i proživljenog sna! Da je riječ o snovima govore nam i naslovi slika: "Môr", "Svevid ruka", "Uzaludan pokušaj bijega iz klaustrofobičnog prostora", "Glava" (Simultani kontrast). Naslovi slika, zapravo ukazuju na mješavinu sna i stanje duha koje se smjenjuje kroz godišnja doba, meteorološke mijene, ili možda raspoloženje koje je s umjetnikom došlo iz velegrada. Eksplozija osjećaja nastalih u sudaru velegradskog kaosa i smiraja umjetnikova ateliera u pitomoj prirodi.

Različiti geometrijski oblici koji svojim snažnim koloritom ili kontrastom svijetloga i tamnoga lebde u prostoru Keserovih slika podsjećaju na iskre nekog stroja, na stanja raspadnute materije koja se pokušava spojiti i sastaviti u cjelinu. Iako nije nikakvom slikarskom vještinom umjetnik svoje oblike učinio nalik oblicima iz prirode oni to ipak jesu. Apstraktni geometrijski oblici razasuti su na kompoziciji slike po nekom pravilu; na isti način kao što su to i razne vrste biljaka oko ateliera. Slijede zakone prirode koja tek prividno dopušta kaotičnost, međutim svaka biljka nalazi baš svoje pravo mjesto uz neku drugu. Na isti način i Keserovi simboli nalaze suživot nekakvim logičnim slijedom i potpuno se prirodno uklapaju u kompoziciju.

Te Keserove slike, koje uprizoruju snove ili možda javu provučenu kroz filtar sna i umjetnikovu imaginaciju postavljene su slučajnim odabirom u galeriji. Međutim, ne ostavljaju dojam slučajnosti. Predstavljaju nam se kao da su naslikane upravo za taj prostor te je njihov raspored pomno isplaniran. Utvrđen raspored negdje duboko u mašti umjetnika i tajanstvenim zakonima prirode. Slike su na izložbi postavljene u umjetniku nepoznatom i nikad viđenom prostoru galerije prirodno i očaravajuće. Prenose poruku zbilje, sna, mašte i umjetnikove imaginacije na tajanstven i ezoteričan način. Poruka ima svoj slijed i trajanje bez vremenskog i prostornog imperativa, prenosi umjetnikovu težnju za estetskim savršenstvom koje slijedi tajanstvene zakone prirode.

Dario Sošić

Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori