Veliki Piruzi - Pirusi Grande

Rimski brodolom na hridi kod Rovinja

Muzej Grada Rovinja - Rovigno, Trg m. Tita 11, Rovinj - Rovigno
8. travnja 2021. - 30. rujna 2021.


U dijelu prizemlja rovinjskog Muzeja otvorena je izložba „Veliki Piruzi – Rimski brodolom na hridi kod Rovinja / Pirusi Grande – Naufragio romano presso lo scoglio vicino Rovigno“, ostvarena u suradnji s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru, a nastala uslijed višegodišnjih arheoloških istraživanja nalazišta uokolo otočića Mali i Veliki Piruzi.
Nakon prošlotjednog otvorenja prve izložbe iz ciklusa „Potonuli brodovi / Navi affondate“, o prapovijesnom šivanom brodu iz uvale Zambratija, ovog je četvrtka, 8. travnja, u Muzeju Grada Rovinja-Rovigno uslijedio nastavak ovog projekta, osmišljenog prema smjernicama Ministarstva kulture i medija u svrhu poticanja organizacije zajedničkih izložbi muzeja.

Naime, u dijelu prizemlja rovinjskog Muzeja otvorena je izložba „Veliki Piruzi – Rimski brodolom na hridi kod Rovinja / Pirusi Grande – Naufragio romano presso lo scoglio vicino Rovigno“, ostvarena u suradnji s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru, a nastala uslijed višegodišnjih arheoloških istraživanja nalazišta uokolo otočića Mali i Veliki Piruzi.

„U Rovinju provodimo arheološka istraživanja preko deset godina. Započeli smo s istraživanjem Veštra, dok nam je naredni projekt bio rimski brodolom kod Velikih Piruza. Istraživali smo ga četiri godine zajedno s Bavarskim društvom za podvodnu arheologiju, uz financijsku pomoć Turističke zajednice Grada Rovinja-Rovigno, te Ministarstva kulture i medija RH“, izjavio je ovom prilikom Luka Bekić, voditelj projekta u ime MCPA Zadar.

Izložba prikazuje rezultate istraživanja ovog rimskog brodoloma iz 5. stoljeća. Posjetitelji će tako, sa zidova Muzeja, moći iščitati o tijeku istraživanja, metodologiji koja je pritom primijenjena, ali i priču o samome brodu koji je, navodi Bekić, iz područja Sjeverne Afrike vozio robu za neke od sjevernojadranskih luka, ali je pritom nastradao najvjerojatnije zbog jakog juga kod hridi Veliki Piruzi.

Također, u Muzeju su izloženi pronađeni artefakti koji predstavljaju tek dio tereta ovog kasnoantičkog trgovačkog broda.
„Većina je toga odnesena davno, 70-ih i 80-ih godina od neodgovornih ronilaca. Međutim, kroz četiri godine uspjeli smo ispod dubokog sedimenta pronaći samo još ostatke cijelog tog bogatog tereta“, objašnjava Bekić.

Šećući se prostorijom, posjetitelji će imati priliku razgledati dijelove amfora, razno keramičko posuđe, ali i jedan od najzanimljivijih nalaza s brodoloma – rijedak primjerak rimskog dubinomjera.

Osim što je predstavljen originalni primjerak, zbog njegove je atraktivnosti izrađena i replika kako bi se dubinomjer približio publici koja će se, putem interaktivnog „kutka“, moći okušati u mjerenju dubine na rimski način.

Ovu nadasve zanimljivu izložbu koja Rovinjcima predstavlja njihovu kulturnu baštinu otvorili su Luka Bekić, voditelj projekta i Maja Marić u ime Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, a otvorenje su uveličali pročelnica Maria Črnac Rocco u ime Grada Rovinja-Rovigno, te Sandro Žufić, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno, koja je bila podrškom tijekom ovih istraživanja. Otvorenje je upriličeno bez publike, ali uz prijenos uživo na Facebook stranici Muzeja.

Za posjetitelje će izložba biti otvorena sve do konca rujna, u radno vrijeme Muzeja, od 10 do 18 sati, s pauzom od 12.30 do 13:30, što će vrijediti za travanj. 

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, Turističke zajednice Grada Rovinja-Rovigno i Grada Rovinja-Rovigno.
 
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori