Izložbom "Galerija na pučini" otvoren je rovinjski Muzej

S izložbom “Galerija na pučini”, Muzej je svojim posjetitljima ponovno širom otvorio vrata

Muzej Grada Rovinja - Rovigno, Trg m. Tita 11, Rovinj - Rovigno
20. srpnja 2020. - 10. listopada 2020.


Predstavivši novu izložbu „Galerija na pučini / Galleria in pelago / Gallery at sea“, Muzej Grada Rovinja-Rovigno ovog je ponedjeljka, 20. srpnja, nakon duže stanke otvorio vrata svojim posjetiteljima.
Osim što će moći pogledati novootvorenu izložbu na prvome katu, posjetitelji će se moći prošetati i prizemljem gdje još uvijek traje izložba „Otisci utisaka / Impressioni impresse“. Drugi se kat neće koristiti s obzirom na to da su na njemu prošle godine konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima pronađeni barokni oslici.
Zbog njihove neizmjerne važnosti uvršteni su u nacionalni program Hrvatskog restauratorskog zavoda koji će od 7. rujna započeti s njihovim otvaranjem i restauracijom koja će djelomično biti otvorena za javnost.
Zbog pridržavanja epidemioloških mjera otvorenje Muzeja i predstavljanje izložbe nije bilo otvoreno za javnost, već se održalo u manjem krugu, kako ne bi došlo do gužve i nemogućnosti poštivanja preporučenog razmaka.
Ponovnom otvorenju prisustvovali su tako u ime Grada Rovinja-Rovigno njegov dogradonačelnik, Marino Budicin sa suradnicama, pročelnicama Mariom Črnac Rocco i Editom Sošić Blažević, zatim zapovjednik JVP Rovinj-Rovigno Evilijano Gašpić, bivši ravnatelj ove ustanove, Argeo Curto, te predstavnici rovinjske Turističke zajednice. Osim toga, otvorenje su uveličali i predstavnici Ministarstva kulture, pročelnica konzervatorskog odjela u Puli, Lorella Limoncin Toth, kao i glavna konzervatorica za pokretnu baštinu Višnja Bralić.
 „Bili smo zatvoreni određeno vrijeme ne samo zbog globalne pandemije, već i zbog radova. Naime, postavlja se vatrodojavni sustav i prateće mjere za zaštitu od požara, koje financira Grad Rovinj-Rovigno i Ministarstvo kulture, a bez obzira na tešku situaciju, oni su nam također omogućili i da započnemo s procesom restauracije baroknih oslika Califfi, kao i s početkom izrade dokumentacije za njenu obnovu kao prvi korak za osmišljavanje stalnog postava koji će predstaviti život u Rovinju od prapovijesti do danas“, izjavila je prilikom otvorenja Muzeja njegova ravnateljica Tajana Ujčić.
Izložba „Galerija na pučini / Galleria in pelago / Gallery at sea“ kontekstualizira slike iz ostavštine obitelji Hütterott koje su se nekada nalazile na sv. Andriji, otoku koji je nakon Drugog svjetskog rata postao ishodišna točka Rovinjskog slikarskog kruga. Izložba je svojevrsna posveta umjetnicima koji su začetnici rovinjske likovne priče u godini kada se, iz dobro poznatog razloga, ostali programi ne mogu održavati, ali i najava ozbiljnijeg istraživanja, valorizacije i prezentacije Rovinjskog likovnog kruga. Pritom, Ujčić napominje kako će se zbog epidemioloških okolnosti Grisija ove godine održati u užem krugu, simbolično u Mascarellijevom vrtu.
Galerija na pučini objedinila je u postavu izbor iz kolekcije slika Johana Georga von Hütterotta s otoka sv. Andrije, s izborom najznačajnijih slika i skulptura slikara koji su u Rovinju djelovali 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća i koji su nakratko Rovinj pretvorili u jedno vibrantno središte likovne umjetnosti i stvaralaštva. Slike starih majstora, većinom iz venecijanskih radionica 16., 17. i 18. stoljeća najpoznatiji su dio iz kolekcije Hütterotta“, u ime Ministarstva kulture obratila se prisutnima Višnja Bralić.
Nakon toga, kćer Slobodana Vuličevića, Antonella, te supruga Bruna Mascarellija, Marisa, obilaskom prve sobe službeno su otvorile ovu izložbu.
Ona sadrži obiteljsku kolekciju slika, od kojih većinu čine djela venecijanskih slikara među kojima su najvažnije akvizicije za koja se smatralo da su radovi Giovannija Bellinija, Bonifacia de’Pitatija i Tizianova sljedbenika Polidora di Lanciana. Tu su i slike manje poznatih venecijanskih baroknih majstora na prijelazu 17. u 18. stoljeće, mali broj slika njemačke i austro-ugarske provenijencije, a zasebnu cjelinu čini zbirka portreta brodova Alexandera Kirchera izgrađenih u tršćanskom brodogradilištu kojim je upravljao Georg Hütterott.
Osim slika, obitelj Hütterott je u ljetnikovac u Rovinju donijela autentične "suvenire" s brojnih putovanja
u Afriku (Egipat), Aziju (Kina, Japan, Koreja), Oceaniju, Sjevernu Ameriku i drugdje, a upravo su ti predmeti postali inspiracija za niz budućih izložbi u organizaciji Muzeja. Naime, ove je godine, u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu i Arheološkim muzejom Istre u Puli trebala biti postavljena izložba "San o Egiptu". Zbog pandemije koronavirusa, navedeno je odgođeno za 2021. godinu, ali jedna soba sadašnje izložbe najavljuje upravo "San o Egiptu".
Već od 1948. godine, ljetnikovac obitelji Hütterott postaje odmaralište likovnih umjetnika i njihova ljetna kolonija na pučini. Tu borave i stvaraju slikari koji će postati nositelji likovnog života cijele države, od kojih će mnogi postati priznati i na svjetskoj umjetničkoj sceni. Atmosferu suživota prošlih i suvremenih autora preneseno je i ovom izložbom, pa tako ona sadrži sobu "Slikari na pučini".
Rovinj, odnosno Sv. Andrija odabran je zahvaljujući zalaganju Francesca Desantija - Cesca (Rovinj, 1926. – Rim, 2015.), kome je posvećena jedna soba izložbe.
Zbog brojnog optiranja lokalnog stanovništva u Italiju, grad je ostao gotovo pust. Zbog toga su umjetnicima bile dostupne brojne nekretnine koje su postale društveno vlasništvo. Rovinj je postao novim domom: Brunu Mascarelliju , Zori Matić, Slobodanu Vuličeviću, Dušici Đorđević - Idis, Bogumilu Caru i jedno vrijeme Stipu Pranjku, braći Đorđević, dok su dr. Biserka Baretić i Lidija Alvaro kraće vrijeme radile kao nastavnice likovne kulture u rovinjskim školama. Ostalima je Rovinj ostao ljetni atelje i galerija za kojima su ostatak godine čeznuli u Zagrebu, Beogradu i drugim gradskim središtima Jugoslavije.
Na osmišljavanju i postavljanju izložbe među inim sudjelovali su Višnja Bralić, Argeo Curto, Maurizio Ferlin, Tajana Ujčić iz rovinjskog Muzeja i Igor Uranić, naš jedini egiptolog iz Arheološkog muzeja u Zagrebu. Od velike je pomoći bila i Javna vatrogasna postrojba Rovinj-Rovigno koji su građu dopremili i pomogli u njenom postavljanju.
Muzej će ostati otvoren sve do sredine listopada kada će se ponovno posvetiti inventarizaciji kao osnovnom preduvjetu zaštite kulturne baštine i temelja budućih razvojnih planova kako Muzeja, tako i Grada Rovinja-Rovigno. Izložbu je moguće pogledati u radno vrijeme Muzeja, odnosno svakim danom osim ponedjeljka, od 10 do 13 i od 15 do 21 sat.
 
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori