Sretan Dan žena!

Rovinjske tabakine na starim fotografijama


8. ožujka 2020. - 8. ožujka 2020.


Povodom Međunarodnog dana žena, odlučili smo se prisjetiti izložbe iz 2014. godine o rovinjskim tabakinama na starim fotografijama.
Rano je jutro na prijelazu stoljeća u Rovinju, 1894., 1908. ili neke druge godine. Prije zvuka sirena iz mnogih kuća izlaze tabacheîne (tabacchine, tabakine – djevojke i žene koje rade u Tvornici duhana u Rovinju (I. R. Manufattura Tabacchi, K. und. K. Tabak Fabrik). Ako nije bilo druge žene u kući, stigle su prije odlaska uz svijeće ili petrolejke obaviti mnoštvo kućanskih poslova. Vratit će se svojim obiteljima tek nakon deset sati predanog rada. One mlađe, neudane, pri odlasku, a naročito povratku, naći će poleta i za traženje zaručnika. I tako od 1872. godine, kada je u zgradi bivše kasarne i današnjeg sjedišta Centra za povijesna istraživanja započela probna proizvodnja cigara, da bi uzlet doživjela preseljenjem u novoizgrađene objekte tik uz more, u kojima se donedavno nalazila.

Točno prije sto dvadeset godina snimljena je najstarija serija grupnih fotografija tabakina koje se čuvju u Zavičajnome muzeju grada Rovinja a nastale su vjerojatno u povodu prve modernizacije tvornice 1894. godine. Morao je to biti poseban dan. U njihovu je tvornicu došao fotograf Jean David iz Pariza. Zbog toga su obukle najljepšu odjeću i okitile se nakitom.

Iz njihovih pogleda, bez obzira je li riječ o djevojčici od četrnaest godina ili ženi s velikim životnim iskustvom, zrači strpljivost, koja je uz spretnost i preciznost, karakteristika toga vremena, kada stroj još nije promijenio ritam disanja. Njihove su ruke u motanju cigara i izradi cigareta pratile iste vrline potrebne za predenje, pletenje, vezenje, okopavanje vinograda, krpanje mreža… Danas tako rijetka postojanost pokreta.

Izložene su snimke iz vremena kada je rovinjska tvornica bila u sastavu Carsko-kraljevskih državnih monopola (K. und K. Tabak-regie)
 
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori