Okončana druga faza konzervatorsko-restauratorskih radova

Polako se otkriva tajni život palače Califfi (Muzej Grada Rovinja-Rovigno)

Muzej Grada Rovinja - Rovigno, Trg m. Tita 11, Rovinj - Rovigno
Prošli tjedan okončana je druga faza konzervatorsko-restauratorskih radova na otvaranju zidnih oslika na drugom katu palače Califfi, današnjeg Muzeja Grada Rovinja-Rovigno. Radovi su trajali proteklih mjesec dana i izvodio ih je Hrvatski restauratorski zavod.
Otvaranje oslika bilo je otvoreno za javnost pa su posjetitelji mogli pratiti kako se polako otkriva tajni život palače Califfi. Budući da je još 2019. utvrđeno postojanje vedute Bala, osim Rovinjce i turiste, radovi su privukli i mnoge Baljane.
Palača Califfi smještena je u nizu kuća na zapadnoj strani Trga maršala Tita (povijesno Piazza della Riva) koji je formiran na obodu nekadašnjih gradskih bedema. Izgradnja jedne od najvažnijih i najljepših baroknih zgrada rovinjske povijesne jezgre vezana je uz izgradnju javne žitnice (fontika) 1680. godine.

O tijeku i obavljenim radovima izvijestio nas je Toni Šaina, voditelj projekta dodatnog sondiranja i otvaranja zidnog oslika iz Odjela za zidno slikarstvo i mozaik Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Konzervatorsko-restauratorska istraživanja koja su provedena tijekom 2019. godine rezultirala su rasvjetljavanjem slijeda izgradnje palače. Sondiranjem zidova utvrđene su promjene u tlocrtnoj organizaciji od izgradnje palače u 17. stoljeću, preko obnova u 18., 19. i 20. stoljeću, kojima je zgrada prilagođavana potrebama korištenja. Ispod postojećih slojeva boje u prostorijama drugog kata utvrđeno je postojanje zidnih oslika s prikazima veduta. Radovima u 2020. godini detaljnije su istraženi ranije pronađeni oslici. Dokumentirano je postojeće stanje svih zidova i stropova, a postojeće sonde su proširene s ciljem utvrđivanja stupnja očuvanosti te izvornog izgleda zidnog i stropnog oslika.
 
Konzervatorsko-restauratorskim radovima uklanjanja višeslojnih bojanih i žbukanih slojeva na južnom zidu sjeverozapadne prostorije drugog kata nastavljeno je s otkrivanjem prizora s prikazom Bala. Analizom bojanih i žbukanih slojeva ispod postojećeg oslika utvrđena je ranija žbuka koja je oslikana jednostavnim dekorativnim motivom. Sondiranjem stropova u sjeverozapadnoj i jugoistočnoj prostoriji utvrđeno je postojanje više naknadnih slojeva oslika uključujući i izvorni čiji stupanj očuvanosti tek treba utvrditi. Dodatnim sondiranjem stropa središnje prostorije utvrđen je relativno dobro očuvan oslik s dekorativnim geometrijskim i florealnim motivima naslikanima oko centralnog medaljona u kojem se nalazi prikaz svetice (vjerojatno sv. Eufemija). Dodatnim sondiranjem zidova jugoistočne prostorije nastavljeno je s otkrivanjem tri vedute od kojih je samo jedna u relativno dobrom stanju i prikazuje nepoznati grad s lukom i trgom te ljudima u nošnji karakterističnoj za razdoblje oslikavanja.

Ravnateljica Hrvatskog konzervatorskog zavoda Tajana Pleše potvrđuje kako je nastavak konzervatorsko-restauratorskih radova na zidnim oslicima stavljen u Plan programske aktivnosti HRZ-a za 2021. godinu.

Otkrivanjem i otvaranjem zidnih oslika započeli smo višegodišnji proces projektiranja i obnove Muzeja i osmišljavanja prvog stalnog postava gdje će biti prikazana prošlost Rovinja od prapovijesti do danas. U konačnici Rovinj će dobiti još jedan reprezentativan prostor i Muzej kakav odavno zaslužuje“, izjavila je ovom prilikom ravnateljica Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, Tajana Ujčić.

Radove su financirali Ministarstvo kulture i Grad Rovinj-Rovigno.

Suradnja s Hrvatskim restauratorskim zavodom je iznimno profesionalno i prijateljsko iskustvo. Ako se u procesu obnove Muzeja i s ostalim dionicima uspostavi suradnja kao s Hrvatskim restauratorskim zavodom, uspjeh neće izostati. Zahvaljujem se Ministarstvu kulture, kao i Gradu Rovinju-Rovigno koji su nam vjerovali kada smo samo naslućivali kako se ispod žbuke može kriti tajni život palače Califfi, te bez čije financijske i organizacijske potpore svi naši planovi ne bi bili mogući“, dodaje ravnateljica Muzeja.

Spomenimo također kako će zbog radova od ovog utorka, 13. listopada, Muzej Grada Rovinja-Rovigno biti zatvoren za posjetitelje. Posjet će eventualno biti moguć u dogovorenom terminu uz prethodnu najavu na mail info@muzej-rovinj.hr ili telefon 052/816-720.
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori