San ljetne noći

Kolekcija Henry Stag

Muzej Grada Rovinja - Rovigno, Trg m. Tita 11, Rovinj - Rovigno (velika galerija, 1. kat)
18. kolovoza 2018. - 1. listopada 2018.


Muzej grada Rovinja će u subotu, 18. kolovoza u 19:00 sati svečano otvoriti izložbu „San ljetne noći“ i domaćoj publici predstaviti radove desetak iznimnih umjetnika. Bit će izložene umjetnine visoke procijenjene vrijednosti koje su već izlagane u prestižnim galerijama i muzejima u Zagrebu, New Yorku, Montrealu, Berlinu, Münchenu, Nürnbergu, Veneciji, Rimu te mnogim drugim gradovima. Tom će prilikom posjetitelji dobiti uvid u rad respektabilnih umjetnika: Tomislav Buntaka, Dietera Cornelsa-Veera, Antona Högera, Petre Lovreković, Spartaka Dulića i drugih. Za dolazak ove iznimne izložbe zaslužan je Henry Stag, zagrebačko‐berlinski umjetnik i kolekcionar te osnivač agencije Henry Stag Art Agency. Između ostaloga, bit će izloženi i radovi jednog od najvažnijih i najznačajnijih hrvatskih umjetnika današnjice, predsjednika HDLU i dekana Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, prof. Tomislava Buntaka. Djela Dietera Cornelsa‐Veera, koji nažalost više nije među nama, a čiji su radovi nerijetko i po vrijednosti bivali uspoređivani s Beuysom, Richterom i Kandinskim, posjetitelji Muzeja grada Rovinja imali su prilike vidjeti prošle godine na samostalnoj izložbi „Funkenschlag“ istovremeno sa Joan Miroom. Ove godine bit će predstavljeni daljnji radovi iz opusa ovog iznimnog njemačkog slikara. Anton Höger, drugi njemački umjetnik na ovoj izložbi, također je već predstavljen hrvatskoj publici na samostalnoj izložbi „Ravnoteža“ 2017. godine u zagrebačkom Meštrovićevom paviljonu. Izložba je organizirana u suradnji s HDLU te je oduševila zagrebačku publiku i kritiku te dobila priznanje kao jedna od najuspješnijih kulturnih suradnji Njemačke i Hrvatske. Na izložbi ćemo vidjeti i djela poznate hrvatske umjetnice Petre Lovreković, čiji su radovi bili izloženi u Muzeju Mimara u Zagrebu 2017. godine, te radove iz opusa umjetnika Spartaka Dulića i Marije Kondres koji su brojnim izložbama u zemlji i u inozemstvu već ostavili duboki trag i stekli brojna priznanja na području umjetnosti.. Osim navedenog, izložba nudi djela i drugih umjetnika iz privatne kolekcije Henryja Staga koja će biti otkrivena tek na svečanom otvaranju. Ovaj kulturni spektakl bit će postavljen na cijelom I. katu Muzeja kako bi se publici moglo prikazati više od 50 radova ovih iznimnih umjetnika.

O kolekciji Henry Stag

„U autorskoj, umjetničkoj agenciji ‐ doista kolekciji slika ‐ polivalentnoga promotora audiovizualne umjetnosti Henrya Staga, pronalazimo do balčaka porinuti, zasićeni Stratus, zgusnuti internacionalni koloristički, a svjetlom prosijavajući oblak sazdan naizgled optičkom kakofonijom; zapravo opredmećen slikovnim kaleidoskopom utemeljenim načelom jedinstva različitoga. To zamišljamo žarenjem vertikalne osi koja se poput slikovnih fraktala grana principom samoorganiziranja iznad prosječne horizontalne, plošne i zaglupljujuće istovjetnosti svega.

Pogledom na Stagovu kolekciju uočavamo slikovno stablo pulsirajućeg života umjetnosti koje korijenje ima poduboko u zemlji, deblo u zraku, a krošnju ‐ koja uvijek stremi nebeskome, kozmičkome principu ‐ u atmosferi. Kolekcija je sakupljana nesvjesno, podsvjesno i svjesno. Henry marom prikuplja slike i vizualnim hibridom spaja naizgled nespojivo ‐ afirmirane i vrsne njemačke i hrvatske umjetnike čije raznolike poetike povezuje umijeće i umješnost slikovne realizacije te vrijednost predstavljenih vizualizacija.

To je hvalevrijedno uspostavljanje i prožimanje međunarodnog dodira ruku ‐ skladnoga preklapanja prstiju koji metaforičkom projekcijom laterne magice stvaraju obrnuti mozaik ‐ obojenu sjenu na zidovima galerije ‐ povezan izrazitim kolorističkim senzacijama. Slikovni repertoar, motivima i izrazitom likovnošću kreće se od hiper‐slike, pop‐art inačica, preko skladnih i duhovnih fantazija, optičkih halucinacija, sve do apstrahiranih emotivno‐mentalnih predodžbi i erotičnih sublimacija kojima se izložbom povezuje nepovezano, usklađuje naizgled neusklađeno. Imago (slika ‐ oblik ‐ lik) i obojena, stoga svjetlosna senzacija potke su i ključne poveznice vizualnih polivalentnosti i pogleda sazdana od više perspektiva. Živimo u bitno vizualnoj kulturi satkanoj od mnoštva slika; u vremenu trijumfa površne estetike i svojevrsnoj inflaciji slike šireg pojma značenja, jer smo ukotvljeni, sapeti, uspostavljeni usred spiralne galaksiju slika koje uopće možemo zamisliti i doživjeti. Akcija slikara i reakcija promatrača na sliku.“

Željko Marciuš

Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori