Nastavak projekta "Rovinjski brodolomi"

U Rovinju okončana treća kampanja arheološkog istraživanja podvodne baštine


Prošlog je tjedna okončana treća kampanja arheološkog istraživanja podvodne baštine u Rovinju. Arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, u suradnji s Bavarskim društvom za podvodnu arheologiju, iskopavali su i dokumentirali jame koje su sadržavale tragove tereta antičkog brodoloma u podmorju otočića Velika Sestrica, a u sklopu projekta „Rovinjski brodolomi“. Rimski brod koji je ovdje potonuo krajem 1. stoljeća prevozio je uglavnom dijelove amfora tipa Forlimpopoli i Dressel 2-4, ali i vrijedne primjerke staklenih boca i sigilatnog posuđa.
No, ova istraživanja nisu početak, već nastavak dugotrajnih istraživanja u rovinjskom akvatoriju, o čijem nas tijeku izvještavaju iz MCPA Zadar.

Istraživanja podvodne baštine Rovinja započela su sustavnim arheološkim iskopavanjima rimske i novovjekovne luke u Veštru još 2009. godine. Nakon šest godina istraživanja koja su provodili Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru i Bavarsko društvo za podvodnu arheologiju, u Muzeju Grada Rovinja-Rovigno otvorena je izložba o rezultatima istraživanja, te je objavljena velika dvojezična monografija o Veštru.

Nakon toga istraživanja nisu stala, već je uz kontinuiranu pomoć Turističke zajednice Grada Rovinja-Rovigno i Ministarstva kulture RH započet projekt „Rovinjski brodolomi“.

Svrha projekta bila je u podmorju Rovinjštine pronaći ostatke drevnih brodoloma i sustavno ih istražiti, a njegov je cilj upoznati građanstvo Rovinja, kao i njegove brojne goste, s bogatom pomorskom tradicijom ovog priobalnog grada, kao i s vrijednom podvodnom kulturnom baštinom koja je zaštićena UNESCO-vom konvencijom.

Tijekom naredne četiri godine istražen je novopronađeni brodolom kasnoantičkog trgovačkog broda kod hridi Piruzi. Završetak ove etape također je pratila izložba arheoloških nalaza u Arheološkom muzeju Istre u Puli, kao i opsežna dvojezična monografija.

Neumorna ekipa podvodnih arheologa nastavila je provoditi ovaj vrijedan projekt, pa je tako 2018. godine krenulo istraživanje novopronađenog rimskog brodoloma kod otoka Velika Sestrica. 

Tijekom prošlog tjedna nastavljena su podvodna arheološka istraživanja ranije spomenutog antičkog brodoloma. No, posljednja tri dana terenskog istraživanja, zbog vremenskih neprilika nije bilo moguće raditi na Sestricama, pa je već navedena ekipa provodila potragu za novim lokacijama na kojima bi mogli biti ostaci brodoloma. U zadatku pregleda podmorja Rovinjštine podvodnim arheolozima pridružili su se i djelatnici - ronioci Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno. Pregledavano je podmorje otoka Sveta Katarina, hridi Muntrav i otočića Samer, te podmorje Starog grada.
„Uistinu smo zadovoljni ovom novoostvarenom suradnjom, te se nadamo kako je to tek prva u nizu. Drago nam je što resursima kojima raspolažemo možemo pomoći u provođenju hvalevrijednih projekata poput ovoga“, izjavio je ovom prilikom zapovjednik JVP Rovinj-Rovigno, Evilijano Gašpić.

U ovoj suradnji ključna je bila i pomoć Muzeja Grada Rovinja-Rovigno.

„Uspjeli smo uspostaviti međuinstitucionalnu i međusektorsku suradnji za koju sam uvjerena da će u budućnosti znatno pridonijeti očuvanju i prezentaciji rovinjske baštine, odnosno na ovom konkretnom primjeru podvodne baštine. To je naša zajednička baština bez obzira jesmo li profesionalni arheolozi, kustosi, vatrogasci, nastavnici, ribari, itd. Kako bi se baština sačuvala, glavnina stanovnika nekog područja mora je doživljavati kao njihovo osobno, a istovremeno naše zajedničko dobro. Prvi korak k tome je upoznavanje s baštinom na svima pristupačan način“, navela je Tajana Ujčić, ravnateljica rovinjskog Muzeja u povodu ove suradnje.

Ona dodaje kako je to ujedno najava izložbenog projekta „Potopljeni brodovi“ koji će se realizirati u svibnju 2021. godine, a predviđa grupno gostovanje različitih izložbi koje tematiziraju podvodnu arheologiju iz Muzeja Grada Šibenika, Arheološkog muzeja Istre, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru koje objedinjuje zajednička uvodna soba.

Tijekom izložbe organizirat će se i podvodna istraživanja i nekoliko edukativnih aktivnosti koje će uključiti stanovnike Rovinja i goste.
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori