Otkriće tijekom restauratorskih radova

Uoči blagdana sv. Eufemije pronađeni oslici zaštitnice grada Rovinja


16. rujna 2020. - 16. rujna 2020.


Tek nekoliko dana prije samog blagdana svete Eufemije, zaštitnice grada Rovinja, kojega slavimo 16. rujna, u rovinjskom je muzeju otkriven djelić prikaza upravo ove svetice, a isti se u cijelosti još mora istražiti.
Zidni oslici nalaze se na drugome katu Muzeja Grada Rovinja-Rovigno i to u prostoriji koja gleda na prepoznatljiv balkon.
"Otvoren je manji dio zida, a kada otvorimo cijeli strop te sobe vjerujemo kako će iznenađenja biti još i veća", izjavila je ovom prilikom ravnateljica Muzeja, Tajana Ujčić.

Ovo su otkriće na Dan grada Rovinja obišli biskup porečki i pulski u miru, mons. Ivan Milovan, zatim župnik Župe sv. Eufemije u Rovinju, mons. Vilim Grbac, gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, Marko Paliaga, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rovinja-Rovigno, Valerio Drandić, te ostali svećenici koji su sudjelovali u misnim slavljima povodom blagdana sv. Eufemije.
Podsjećamo, već je prethodne godine otkriveno kako drugi kat Muzeja ispod žbuke krije zanimljive oslike koji pričaju tajni život palače Califfi.

Toni Šaina, djelatnik Hrvatskog restauratorskog zavoda koji radi na Odjelu za zidno slikarstvo i mozaik voditelj je projekta dodatnog sondiranja i otvaranja zidnog oslika. Radovi koje financira Ministarstvo kulture s 80 tisuća kuna započeli su 7. rujna, a predviđeno je trajanje do 2. listopada. Iduće godine, veli Šaina, očekuju nastavak radova.

Detalje o otkrićima Hrvatski restauratorski zavod s Muzejem Grada Rovinja-Rovigno predstavit će pri završetku ove faze radova putem konferencije za medije.

Dodajmo i kako je rovinjski Muzej u obilježavanju Dana grada sudjelovao ukrasivši svoj balkon, kao što su to nekada na ovaj dan činili Rovinjci, a ulaz je bio besplatan za sve posjetitelje.
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori