Brodolom Mijoka - probuđena tajna murterskog mora

U rovinjskom Muzeju otvorena treća izložba iz ciklusa „Potonuli brodovi/Navi affondate“


29. travnja 2021. - 30. rujna 2021.


Ovog je četvrtka u Muzeju Grada Rovinja-Rovigno otvorena treća u nizu izložbi iz ciklusa „Potonuli brodovi / Navi affondate“.
Podsjetimo, u prizemlju Muzeja su tijekom travnja otvorene izložbe o prapovijesnom šivanom brodu kod Zambratije i rimskom brodolomu kod Velikih Piruza, dok će od sada Rovinjci i njihovi gosti imati priliku razgledati još jednu izložbu ove tematike, naslovljenu „Brodolom Mijoka: probuđena tajna murterskog mora“.

Ova je izložba rezultat suradnje rovinjskog Muzeja s Muzejom Grada Šibenika i Hrvatskim restauratorskim zavodom, a posjetiteljima donosi uvid u raznovrsnu materijalnu kulturu 16. i 17. stoljeća, proizvodnju i trgovinu proizvodnih središta renesansne Europe, te u pomorstvo i prilike na Jadranu tijekom ovog razdoblja.

Naime, „Brodolom Mijoka“ prikazuje rezultate istraživanja provedenih od 2006. do 2012. godine južno od otoka Murtera, na pličini Mijoka gdje su sedamdesetih godina 20. stoljeća pronađeni ostaci brodoloma s početka 17. stoljeća.

Tijekom pet arheoloških kampanja istraženo je područje od 96 četvornih metara, a pritom su pronađeni brojni vrijedni predmeti. Riječ je o proizvodima za svakodnevnu praktičnu uporabu, ukrasnoj robi i nakitu, dijelovima mjedenih svijećnjaka, staklarskim proizvodima, zlatarskom materijalu, kao i srebrnom i zlatnom novcu.

Sudeći prema signaturama na pojedinim predmetima, dio tereta potjecao je iz europskih obrtničkih centara, poput njemačkog grada Nürnberga, dok su predmeti od stakla potjecali iz poznatih talijanskih radionica na otoku Muranu.

Radi se o trgovačkoj robi koju je prevozio mletački trgovački brod koji je na svome putu prema istoku zasigurno prošao i ispred Rovinja. No, imajući u vidu kako se radi o vrlo dragocjenom teretu pronađenom na omanjem plovilu bez ozbiljne artiljerije i opreme, moguće je da se radi o ostacima lokalnog piratskog ili uskočkog jedrenjaka potonulog s bogatim plijenom s mletačke trgovačke galije.

Stoga, pred sobom imamo nesvakidašnju priču o dalekim gradovima, znanstvenom napretku, proizvodnji, trgovini, pomorstvu i okršajima uskoka na Jadranu, zaključanu u vremenu i prostoru na brodolomu kod pličine Mijoka.
 
„Hrvatsko je more uistinu bogato podvodnim nalazima. Nažalost, ovaj je lokalitet godinama sustavno devastiran. Veći je dio nalaza, i to onih izuzetno bogatih, otišao u privatne kolekcije izvan Republike Hrvatske, dok je samo manji dio nalaza stigao u šibenski Muzej jednom kada je HRZ započeo s istraživanjima. Upravo stoga ovom izložbom želimo osvijestiti i educirati javnost o važnosti očuvanja podvodne arheološke baštine Hrvatske“, naglasila je ovom prilikom Marina Lambaša, kustosica Muzeja Grada Šibenika.

Uz nju, ovog su četvrtka izložbu otvorili i Elizabeta Rogović u ime Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, te podvodna arheologinja Vesna Zmaić Kralj u ime Hrvatskog restauratorskog zavoda.

U ime Grada Rovinja-Rovigno, otvorenje su uveličali rovinjski dogradonačelnik Marino Budicin sa suradnicama, pročelnicama Mariom Črnac Rocco i Editom Sošić Blažević.

Predstavljanje izložbe upriličeno je bez publike, ali uz prijenos uživo na Facebook stranici Muzeja. Izložbu je moguće posjetiti sve do 30. rujna, u radno vrijeme rovinjskog Muzeja.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, Turističke zajednice Grada Rovinja-Rovigno i Grada Rovinja-Rovigno.
 
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori