Međunarodni dan muzeja 2021.

Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje


18. svibnja 2021. - 18. svibnja 2021.


Na društvenim mrežama, youtube kanalu i web stranicama Muzej je pripremio zanimljiv program ovogodišnjeg Međunarodnog dana Muzeja:
  1. Virtualna premijera filma „Konzervatorsko-restauratorski radovi na japanskim predmetima iz Ostavštine obitelji“, režija: Jovan Kliska,  Hrvatski restauratorski zavod, Odjel za tekstil, papir i kožu u Zagrebu
 
Ostavština obitelji Hütterott iz Muzeja Grada Rovinja-Rovigno sadrži i predmete koje je obitelj Hütterott kao suvenire donosila s putovanja na Daleki istok, Afriku, Sjeverne Ameriku i Oceaniju. Najznačajniji i najbrojniji su vrijedni japanski predmeti koje su grof Johann Georg Hütterott (bio je i počasni konzul japanskog carstva u Trstu) i njegova supruga Marie donosili s putovanja u Japan.
Obitelj Hütterott kupila je 1890. godine u Rovinju otok Sv. Andrija,  Maškin, Magareći otok / Samer, Šturago, Sv. Ivan, Pirusi i veliki posjed na kopnu (primjerice današnji Zlatni rt / Punta Corrente). Grof Georg Hütterott (1852. – 1910.) meliorirao je svoje posjede i zapušteni samostan s crkvom na otoku Sv. Andrija preuredio u obiteljski ljetnikovac koji je trebao postati središtem velikog turističkog projekta.
Među japanskim predmetima ističe se oklop samuraja izrađen 1830. godine za obiteljski ogranak klana Ikeda I-Settsu-Ikeda. Izradio ga je Muneharu Myôchin u poznatoj obiteljskoj radionici samurajskih oklopa koja djeluje od 12. do 19. stoljeća.
Vrlo su zanimljive i preklopne papirnate lepeze izrađene u 19. st. u Kyotu, glavnom središtu proizvodnje tradicionalnih japanskih lepeza koje su bile statusni simbol na japanskom Carskom dvoru. Oslikane lepeze izradio je autor Togai. Lepeze su nosili muškarci i žene, a koristili su ih prema strogom kodeksu. Najčešće su oslikane prizorima pejzaža te scenama iz svakodnevnog života.

Film je dostupan na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=kicEviSzRFs
 
  1. Virtualna prezentacija „Arheološka istraživanja tijekom druge faze popločenja južnog dijela trga crkve sv. Eufemije u Rovinju“ Josip Višnjić, Hrvatski restauratorski zavod, Odjel za kopnenu arheologiju, sjedište u Juršićima
Prvi put će se opsežnije prezentirati arheološki nalazi otkriveni tijekom radova koje je Hrvatski restauratorski zavod odnosno dr. sc. Josip Višnjić sa suradnicima vršio prije druge faze popločenja južnog dijela trga crkve sv. Eufemije u Rovinju. Među novim otkrićima posebno se ističe bedem prapovijesnog gradinskog naselja i renesansna nadgrobna ploča Iohannesa Baptiste Basilisca, aromatopole iz Lodija koji je 1554. doselio u Rovinj gdje je dao sagraditi prekrasnu renesansnu palaču i bio pokopan 1586. godine.

Prezentaciju možete pogledati na sljedećoj poveznici: 
https://www.facebook.com/muzej.rovinj/videos/vb.168496943238955/2927276510879871/?type=2&theater  

3. Besplatan ulaz u Muzej od 10:00 do 12:30 i od 13:30 do 18:00 sati
 
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori