Simbolično je obilježena ovogodišnja Grisia

U punom se sjaju vraća 2022. godine

Ulica Grisia, Rovinj
9. kolovoza 2020. - 9. kolovoza 2020.


S obzirom na protuepidemijske uvjete Grisia je ove nedjelje tek simbolično obilježena u vrtu Bruna Mascarellija, koji je, uz Zoru Matić i Marčela Brajnovića, ovoj manifestaciji udahnuo život.
Okupili su se, između ostalih, Marisa Mascarelli, supruga Bruna Mascarellija, Antonella Vuličević, kćer akademskog slikara Slobodana Vuličevića koji se priključio Grisiji nedugo nakon njenog osnivanja, zatim bivši ravnatelji gradskog muzeja, Argeo Curto, Branko Gulin, Marija Smolica i Katarina Marić, dobitnici nagrada s prošlogodišnje Grisije, Robert Pauletta i Nikola Ražov, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre, Ketrin Milićević Mijošek, a u ime Grada Rovinja-Rovigno predsjednik Gradskog vijeća, Valerio Drandić s pročelnicom Mariom Črnac Rocco.

Tom su prigodom u vrtu izložena djela Bruna Mascarellija, Zore Matić, Marčela Brajnovića i Slobodna Vuličevića. Prisutnima se obratila ravnateljica Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, Tajana Ujčić, a pozdravila ih je i Marisa Mascarelli napomenuvši kako joj je neopisivo drago da se možemo prisjetiti junaka koji su na svojim leđima nosili Grisiju od njezinih začetaka.

„Bez obzira na situaciju, okupili smo se kako bismo se prije svega prisjetili osnivača Grisije. Ova nam je začudna godina zapravo dobro došla da stanemo i razmislimo kako bi Grisia trebala izgledati u budućnosti i što treba napraviti kako bi joj vratili izgubljeno mjesto na likovnoj sceni, odnosno kako bi postala privlačna za značajne likovne umjetnike našega doba“, izjavila je ovom prilikom ravnateljica gradskog muzeja.

Osim toga, otkrila je kako, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Rovinja-Rovigno, Muzej planira „preseliti“ Grisiju u pred ili post sezonu, kada su rovinjske ulice i smještajni kapaciteti dostupniji umjetnicima, te je time ponovno povezati s likovnu kolonijom i omogućiti umjetnicima stvaranje u Rovinju, umjesto da svoje radove šalju poštom.

 „Grisia je nekada bila važna u likovnom životu bivše Jugoslavije. Umjetnici su ljeti ovdje živjeli, a toga bi dana iznijeli svoje slike i družili se s prijateljima i lokalnim umjetnicima. Mladim umjetnicima bila je čast svoja djela izlagati uz bok svojih starijih kolega. Ta se atmosfera može vratiti jedino ako ponovno postignemo da studenti likovnih akademija i afirmirani umjetnici neko vrijeme zajedno žive i stvaraju u Rovinju“, navodi Ujčić, te napominje kako se razmatra način žiriranja radova prije izlaganja, jer je još prethodnih godina zaključeno kako je to neophodno napraviti za osiguravanje kvalitete izloženog.

Jedan od noviteta jest i samo održavanje Grisije, koja će se, od svog ponosnog povratka koji je zakazan za 2022. godinu, održavati bijenalno.
 
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori