Još jedan važan korak u otkrivanju tajni Palače Califfi

Okončana treća faza konzervatorsko-restauratorskih radova na zidnim i stropnim oslicima Palače Califfi u Muzeju


1. rujna 2021. - 30. rujna 2021.


Djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda, prema njihovom Planu programskih aktivnosti, čitavog su rujna 2021. u palači Califfi (današnjem Muzeju Grada Rovinja-Rovigno) obavljali radove na zidnim i stropnim oslicima drugog kata.

Palača Califfi, s raskošnim pročeljem, kamenim portalom i grbom obitelji, jedna je od najkvalitetnijih baroknih palača u Istri i na istočnoj obali Jadrana. Na drugom katu imala je prostore reprezentativno-stambene namjene. 

Za konzervatorsko-restauratorskih istraživanja 2019. godine posebno su iznenađenje bili oslici na zidovima, stropovima i drvenim vratima balkona i obiteljske kapelice. Nakon druge faze radova u 2020., ove su godine postojeće sonde proširene s ciljem utvrđivanja stupnja očuvanosti, te izvornog izgleda oslika. 

Toni Šaina, voditelj projekta iz Odjela za zidno slikarstvo i mozaik Hrvatskog restauratorskog zavoda ističe kako su istraživanja rezultirala novim spoznajama ne samo o baroknoj arhitekturi Istre, nego i o životu i stanovanju u Rovinju u 18. stoljeću. K tomu, uklanjanjem bojanih i žbukanih slojeva, potpuno je otvoren zidni oslik koji prikazuje dekorativne arhitektonske elemente s prikazom prozora koji gleda na Bale. Na stropu drugog dijela te prostorije, koja je izvorno bila zasebna prostorija, djelomično su otkrivene manje vedute od kojih je jedna u relativno dobrom stanju i vjerojatno prikazuje neki od posjeda obitelji Califfi. Za dvije središnje prostorije potvrđeno je da su nekada činile jedinstveni prostor koji je bio ukrašen s relativno dobro očuvanim dekorativnim, geometrijskim i floralnim motivima koji su okruživali centralni medaljon s prikazom svetice (vjerojatno sv. Eufemije). 

Šaina dalje navodi kako je sondiranjem stropova svih prostorija ustanovljeno postojanje više različitih slikanih slojeva koje je potrebno pravilno vrednovati te uskladiti s prezentacijom zidnog i stropnog oslika cijelog kata, ovisno o stanju očuvanosti i tehničkim mogućnostima prezentacije. 

Ravnateljica Muzeja, Tajana Ujčić, kaže da početkom rujna, sada već tradicionalno, s radošću i znatiželjom dočekuju restauratore Hrvatskog restauratorskog zavoda. Oni u Muzej donose posebnu dinamiku i otkrivaju tajne palače koja je 1954. postala domom rovinjskog Muzeja. Zahvaljujući nezaobilaznoj suradnji i zalaganju Hrvatskog restauratorskog zavoda, na drugom katu palače Califfi u budućem stalnom postavu Muzeja bit će interpretiran život najutjecajnijih rovinjskih obitelji od mletačkog razdoblja nadalje. 

Ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše potvrdila je kako će Hrvatski restauratorski zavod nastaviti radove i u 2022. godini. 

U međuvremenu nam predstoji objaviti novootkrivene tajne drvenih balkonskih vrata i vrata obiteljske kapelice. 

Radove financiraju Ministarstvo kulture i medija i Grad Rovinj-Rovigno.

Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori