Eugen Feller

"Nove slike"

Crkva sv. Tome, Bregovita ulica, Rovinj
24. srpnja 2018. - 11. kolovoza 2018.


Eugen Feller se na rovinjskoj izložbi predstavlja s radovima štafelajnog formata u tehnici akrilika na platnu. Izloženi radovi predstavljaju reinterpretaciju i preispitivanje vlastitog iskustva svoje dosadašnje dugogodišnje slikarske epizode. Prema vastitoj tvrdnji današnjim slikama "pokušava na neki način srediti u glavi kaos iz mladih dana!".

Tvoji radovi, od 1960-te do danas; tvoj radikalni enformel, egzistencijalizam, geometrijska apstrakcija, slikarstvo obojenog polja (Color field painting), slikarstvo tvrdih rubova (hard-edge painting), minimalizam, kao i veze s Novim tendencijama, Gorgonom i Exatovcima 51, potom autorefleksivna umjetnička praksa i sve ostalo temeljito je već proučeno, rečeno i opisano. Sastavni je dio naše povijesti (suvremene) umjetnosti. Međutim, ove tvoje novije slike nekako me paradoksalno podsjećaju na uređeno stanje iz stare povijesti umjetnosti. Na onu umjetnost kojoj je tvoja generacija zadala posljednji udarac, udarac u kojemu nije bilo milosti na ionako već ranije onemoćalu umjetnost. Sadašnje me Tvoje slike podsjećaju na geometrijska polja u slici koja simboliziraju "zlatni rez", na Renesansu?

Feller: Zlatni rez je savršenstvo geometrijske osnove prirode a Renesansa je vrhunac u umjetnosti. U mladosti sam bio pod utjecajem dvojice prijatelja, to su bili Josip Zanetti i Ivo Gattin. Oni su me uveli u svijet umjetnosti. Gattin je bio moj idol, kopirao sam ga na svoj način, zajedno smo radili jer smo bili susjedi. Uživao sam u tome jer mi je to bilo prirodno stanje svijesti. To je bilo prirodno koliko je i prirodno da malo dijete gura prst u pelenu koju je prethodno posralo. Užitak koji se može opisati kao ljubav! Ovo danas, pokušavam na neki način srediti u glavi kaos iz mladih dana!

Dario Sošić

Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori