Bruno Mascarelli nas je napustio!

(Sarajevo, 18. kolovoza 1926. – Rovinj, 4. srpnja 2019.)

Muzej Grada Rovinja - Rovigno, Trg m. Tita 11, Rovinj - Rovigno
4. srpnja 2019. - 8. srpnja 2019.


Napustio nas je jedan od osnivača rovinjskog Muzeja, naš sugrađanin Bruno Mascarelli. Iznenađeni gubitkom koje je došlo iznenada jer, bio je vitalan uprkos poznim godinama koje je dostojanstveno nosio do zadnjeg trenutka izražavamo sućut obitelji. Počivao u miru!

Bruno Mascarelli (Sarajevo, 18. kolovoza 1926. – Rovinj, 4. srpnja 2019.) – In memoriam

Spominjanje imena Bruna Mascarellija i Rovinja za starosjedioce znači jedna nerazdvojna cjelina, nešto što u jedno spaja Grad i čovjeka - umjetnika! Umjetnik koji se u ovom gradu pojavio nenadano i odmah tu našao dom i prijatelje, a gradu je zauzvrat dao svoju umjetnost i kulturu. U toj razmjeni grad je više dobio no što je dao a Bruno je svojom spontanosti, plemenitosti i duhovnosti u Rovinju živio. Nije živio životom običnog čovjeka u malom gradiću na periferiji, već životom čovjeka kojeg stvaralačka žudnja tjera više i dalje.

Grad Rovinj i Bruno Mascarelli jedno drugo su našli u teškim vremenima, kada su grad napuštali njegovi najobrazovaniji stanovnici ostavljajući za sobom prazne kuće i puste ulice. S druge strane, Mascarelli rođen u Sarajevu, do susreta s Rovinjom kroz djetinjstvo i mladost putovao je ne znajući kuda bi, bez cilja, kao nomadski putnik. Do Rovinja je došao bez ičeg materijalnog. Međutim, u sebi je nosio kulturno bogatstvo koje je stjecao kroz život. Mascarelli je sa sobom u Rovinj donio obrazovanje, multireligijsku i multietničku toleranciju, razumijevanje, ljubav, mladost... Jednom riječju – kozmopolitizam.

Taj i takav Bruno Mascarelli počeo je okupljati prijatelje umjetnike, istomišljenike iz svih krajeva tadašnje države, posebice iz dvaju glavnih kulturnih centara Zagreba i Beograda. Dolazili su umjetnici. Neki samo prolazili, neki ostajali, neki samo ljeti boravili ali svi su se okupljali oko Mascarellija. U tom je društvu bilo svih profila umjetnika: slikara, kipara, fotografa, arhitekata, književnika, glazbenika, kazališnih, filmskih i inih umjetnika. Okupio je jezgru umjetnika koja je postala poznata kao "Rovinjska škola". Osnivaju Muzej u Rovinju! Nakon toga Bruno odlazi na "zapadnu" stranu hladnoratovski podijeljene Europe ali se i neprestano vraća. Do dana današnjeg Mascarelli je neprestano u i van Rovinja koji mu je utočište i spona između istoka i zapada. Energija duha tjerala ga je u potragu za novim, boljim i drugačijim svijetom. Istraživanje, lutanje i nomadski pristup življenju vidljiv je i prisutan u njegovoj umjetnosti kao i čvrsti korijeni prostora iz kojeg je niknuo.

Bruno Mascarelli svojim je slikama prenosio osjećaj slobode. Njegova je umjetnost izraz stvaralačkog zadovoljstva. Tražeći sebe pokretao je osjećaje, unutarnju snagu, unutarnji život i unutarnje samouključivanje. Brunov najjači potisak je bilo otkidanje predmeta od njegova prirodnog konteksta, od nezaustavljivog tijeka postojanja, oslobađanje istoga od svega što je u njemu a može biti ovisno o životu. Odnosno, odvajanje od svake proizvoljnosti, kako bi ga pretvorio u potrebno i nepromjenjivo te približio svojoj punoj vrijednosti. Njegove slike kao da dolaze iz nekog drugog svijeta. Slike mu zrače životom kao čistom energijom, unutarnjim radom, ispunjenjem i težnjom.

Aktivnost i život koje je osjećao pri svom umjetničkom stvaranju dosljedno je prenosio i na svoje slike. Oslobođen dosjetki, svojim je slikama prizivao nostalgiju, a da mu je stvaralački čin predstavljao veselje i radost govore njegove slike, znakovitih naslova. Ljepotu, veselje i radost nije nalazio u oholosti zbog posjedovanja moći da bilo što proglasi umjetnošću. Ovako kako je Bruno Mascarelli proživljavao umjetnost tako je i živio život i zato smo iznenađeni gubitkom koje je došlo iznenada jer, bio je vitalan uprkos poznim godinama koje je dostojanstveno nosio do zadnjeg trenutka. Počivao u miru!

Dario Sošić

Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori