15. Noć muzeja

Rekordan broj posjetitelja 15. Noći muzeja u Rovinju


31. siječnja 2020. - 31. siječnja 2020.


Preko 800 posjetitelja uživalo je u besplatnim izložbama, predstavi, predavanjima i predstavljanju na čak šest lokacija diljem Rovinja.
Posjećenost je veća nego prošlih godina, što dokazuje da, ako se svi spojimo, Rovinj može živjeti i 31. siječnja noću“, izjavila je Tajana Ujčić, v.d. ravnateljice Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, organizatora ovog izuzetno bogatog programa Noći muzeja.
Sve je započelo u vijećnici Gradske palače, koju je, zbog njene freske ali i drugih umjetnina, dogradonačelnik Marino Budicin, nazvao „malim muzejem palače“. On je prisutne proveo kroz zanimljivosti o Balbijevom luku u povijesnom kontekstu, da bi nakon njega Ivan Jengić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda brojnu publiku pobliže upoznao s konzervatorsko-restauratorskim zahvatom na istome. Njegova je obnova započela na inicijativu Grada 2016. godine, točnije, 340 godina nakon njegove izgradnje. Budicin je najavio i sljedeći veliki pothvat: projektiranje rovinjskog glavnog trga, koji je trenutno u fazi dokumentacije.

Nar je naš identitet

U Muzeju Grada Rovinja-Rovigno otvorena je izložba „na eks“ naslovljena „NAR je naš identitet“, pokazujući razna ruha kojima se ovaj znak predstavio kroz povijest.
Htio sam da rovinjski muzej ima svoj identitet, da bude prepoznatljiv u svim dokumentima. Nar je veliki simbol lijepog oblika, koji je čak bio gradskim grbom do 1650. godine nakon čega nestaje“, naveo je Argeo Curto koji je svojevremeno bio djelatnik Muzeja.
On je svoju ideju izložio velikom rovinjskom umjetniku Egidiju Budicinu, punom znanja i inovativnosti, koji je navedeno proveo u djelo, pa se tako ovome znaku divimo već punih 46 godina.
Ipak, znak ima mnogo detalja i ne može se primjenjivati u svim medijima. Tu nastupa suvremeni rovinjski umjetnik, Anselmo Tumpić, kojemu je redizajniranje ovog simbola, veli, iznimna čast, a projektu pristupa s velikim poštovanjem. Na „izložbi na eks“ posjetitelji su imali priliku po prvi puta vidjeti „work in progress“ umjesto gotovog projekta.
Tijekom otvorenja izložbe najavljena je monografija „Egidio Budicin“, a radi se o višegodišnjem projektu koji je tek u nastajanju.

Predavanja u Muzeju

Osim navedene, „izložbe na eks“, posjetitelji su u Muzeju mogli razgledati izložbu „Otisci utisaka“, a djeca su uživala u predstavi „Pale sam na svijetu“ Teatra Naranča, koju je izveo Teodor Tiani. Također, publika se u velikom broju odazvala i na predavanja djelatnika Hrvatskog restauratorskog zavoda.
Petar Puhmajer predavanjem naslovljenim „Tajni život palače Califfi“ predstavio je rezultate istraživanja ove barokne građevine.
Važna otkrića su zidni oslici u dvije prostorije na drugome katu Muzeja, a najzanimljivija je veduta grada za koju se pretpostavlja kako prikazuje Bale, s obzirom na to da je jedan od članova obitelji Califfi od onuda potjecao.
Josip Višnjić je, pak, svojim predavanjem približio istraživanja srednjovjekovne kule Turnina, koja biva napuštena i djelomično oštećena već početkom 16. stoljeća.
Projekt ulazi u svoju završnu fazu, a Ministarstvo kulture osiguralo je financijska sredstva za nastavak konzervatorsko-restauratorskih i arheoloških istraživanja.
Radi se o uistinu važnom i atraktivnom srednjovjekovnom lokalitetu u europskom kontekstu i treba ga nastaviti istraživati“, zaključio je Višnjić.

Bogat program diljem grada

Građani i gosti su, tijekom večeri, mogli obići vrijednu muzejsku zbirku Javne vatrogasne postrojbe Rovinj, i to uz stručno vodstvo Nikole Medelina. Kolekcija kaciga, većinom iz razdoblja od 1935. do 1944. godine, među kojima i svečana kaciga, zatim sirena i vatrogasna kola iz 1881. godine samo su dio eksponata.
Ovom je prigodom najavljena priprema projekta „Čuvari (ne)reda“, u sklopu koje bi se predstavile sve javne službe. Najavljena je također još jedna monografija, ona vatrogasaca, koja bi trebala biti dovršena do 2022. godine.
Nadalje, izložbu, „inBETWEEN“ kolektiva koFAKTOR, posjetitelji su mogli razgledati u rovinjskom Multimedijalnom centru i upoznati arhitekte Silviju i Dujma Ivaniševića kroz njihova neuobičajena i inventivna djela.
Po prvi se puta Noći muzeja priključio i Centar za povijesna istraživanja, koji je također bio iznimno posjećivan tijekom cijele večeri. Njihova bogata kartografska zbirka nikoga nije ostavila ravnodušnim. Rezultat je to 50 godina prikupljanja planova i veduta poglavito Istre i Kvarnera, uz neprestano nadopunjavanje.
Tijekom večeri s malog su mola vozile batane u „Noćni đir s feralon“, što je razveselilo mlađe, a oduševilo starije generacije. Zahvaljujući Udruzi „Kuća o batani“, bila je to jedinstvena prilika doživjeti Rovinj s morske strane, noću, uz idiličan i romantičan ugođaj.
U kasne su sate posjetitelji zakoračili uz koncert THELINK20 u potpuno drugačijem ambijentu – Muzeju Grada Rovinja-Rovigno, čime je okončana ova najsadržajnija Noć muzeja.
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori