Povremene izložbe

TRAŽI
RADNO VRIJEME
Svakodnevno : 10.00 – 13.00 sati
Nedjelja i ponedjeljak zatvoreno

 
ULAZNICE
odrasli 15,00 Kn
učenici/studenti/grupe (10 i više) 10,00 kn
djeca do 10 godina, osobe starije od 65 godina i osobe s posebnim potrebama besplatno

 

Tanja Škrgatić

Slike

Crkva sv. Tome, Bregovita ulica, Rovinj
16. kolovoza 2016. - 31. kolovoza 2016.


Tanja Škrgatić u svojoj rovinjskoj samostalnoj izložbi predstavlja slike u kojima dominira slikarstvo apstraktnog ekspresionizma. Slikarstvo Tanje Škrgatić predstavlja se kao određeni komentar o umjetnosti koji može biti promatran iz više kuteva. Kao introspekcija, kao komentar slikarstva. Slikarstvo u različitim frazama. Da bismo neko slikarstvo nazvali suvremenim ono bi moralo podrazumijevati sva dosadašnja iskustva slikarstva one kulturne geografije kojoj se obraćamo. Reklo bi se, da je ono osviješteno i da, zapravo, govori o sebi, o vlastitim metodama, da je introspektivno i nastoji taj smjer promatranja svijeta i pokazati. To se ujedno odnosi na slikarstvo kao takvo i na Tanju Škrgatić kao autoricu. Bavljenje samim sobom kao svrhom i rezultatom umjetničkog djela, slike u ovom slučaju, konačno i utočištem same autorice gdje je ona (autorica/slikarstvo) siguran domaćin koji ekonomično raspolaže vlastitim resursima, materijalnim, idejnim i emocionalnim.
Tanja Škrgatić, 16. - 31. kolovoza 2016.
"Slike"

Pred nama je početno razdoblje stvaralaštva Tanje Škrgatić, poradi njene mladosti. Možda zbog pogrešnog dojma ili ne, obilježeno je paradigmom apstraktne ikonografije. Takva interpretacija njenog umjetničkog rada može iskriviti složenije gledanje i razumijevanje njena stvaralaštva u budućnosti. Međutim, to je ono što danas imamo izloženo. Izložene slike, na prvi mah doživljavaju se kao apstraktni ekspresionizam. Pojednostavljeno gledajući one to jesu, te ih već u startu svrstavamo u kategoriju suvremene umjetnosti koja se bavi spontanim nadrealizmom, slikanje bez razumske intervencije ili kontrole.

U stvarnosti takve apstraktne neoekspresionističke slike Tanje Škrgatić, temeljene na složenom i bogatom postupku likovnog izraza, pred našim se očima polagano mijenjaju. Neprimjetno, njezini slikarski radovi postaju sve složeniji što ih više i pozornije gledamo. Usložnjavanje se kreće u svim segmentima, od izabrane podloge na kojoj se ostvaruje nanošenje boje do samog formata slike koja je u pravilu četvrtasta. Upravo takvo njeno izražavanje postavlja pitanje nije li to dio stilistike koja podrazumijeva sva dosadašnja iskustva slikarstva one kulturne geografije kojoj se obraća?

S jedne strane imamo korijene suvremene umjetnosti u čistoj osjećajnosti i odsutnosti predmeta koja se nazire kroz četvrtaste formate slika, poput onih "suprematističkih" s početka dvadesetog stoljeća. Preko njih se formatom i apstrakcijom koja odbija svaki odnos s poznatim čulnim iskustvima ovoga svijeta naglašava bespredmetnost. Istovremeno, s druge je strane opažanje i izražavanje vlastitih umnih procesa uz pomoć slikanjem namazanih slojeva boje i poteza kistom.

Introspekcija se nazire kroz gotovo neprimjetne slikarske postupke. Gotovo neprimjetne, jer su skriveni unutar slikanja na način apstraktnog ekspresionizma, prividnim spontanim slikanjem bez kontrole. Pomnija analiza izvedbe otkriva visoku vještinu i sposobnost umjetničine izražajnosti. Njeni potezi kista pokazuju polagane, promišljene pokrete, ali istovremeno i brze, kao i u rukopisu spontane, automatske pokrete. Obje karakteristike u jednom te istom potezu kista.

Tu su i razni slojevi osušene, stvrdnute boje koji su ostavljeni. Ostavljeni slučajno ali s namjerom da kroz proces sušenja poprime određenu strukturu. Ili možda nisu slučajni, već s namjerom da se sporim sušenjem odgodi njihova transformacija i pretvori u nepredviđeni i nekontrolirani oblik. U pravilu su to boje čiju sirovost i banalnost umjetnica neprimjetno preobražava u poseban, gotovo tajanstveni dio slike. Naslikani motivi su samo obične, jednostavne apstraktne dvodimenzionalne forme unutar kojih susrećemo i geometrijske oblike kao što su krug, crta ili linija, mrlja pa do najobičnijeg traga ili jedva vidljiva otiska kista.

Upravo u takvoj, složenoj likovnosti Tanja Škrgatić se trudi biti jasna i razumljiva. Predstavljeni radovi pokazuju kako je umjetnica izgradila vlastiti izraz, prepoznatljivi način slikanja i tehniku. Kroz takvo osebujno, posebno i prepoznatljivo slikarstvo umjetnica govori o sebi. Načinom slikanja pokazuje visoku sposobnost svijesti koja se manifestira u razgovoru sa sâmom sobom. Postupak u kojem umjetnica najprije uništava svaki odnos s poznatim, čulnim iskustvima pretvarajući ih u bespredmetnost, nakon toga započinje iznova od sebe same.

Dario Sošić
Prikaži sve
Sakrij


IZBOR FOTOGRAFIJA

datoteke