Povremene izložbe

TRAŽI
RADNO VRIJEME
Svakodnevno : 10.00 – 13:00 sati
Nedjelja i ponedjeljak zatvoreno
 
ULAZNICE
odrasli 15,00 kn
učenici/studenti/grupe (10 i više) 10,00 kn
djeca do 10 godina, osobe starije od 65 godina i osobe s posebnim potrebama besplatno 
 

"Likovna kolonija Rovinj2017"

Muzej Grada Rovinja - Rovigno, Trg m. Tita 11, Rovinj - Rovigno (velika galerija, 1. kat)
15. srpnja 2017. - 11. kolovoza 2017.


Na ovogodišnjoj tradicionalnoj skupnoj izložbi "Likovna kolonija Rovinj 2017." izlaže 63 umjetnika. Ova je izložba upravo skup umjetnika koji različito doživljavaju umjetnost ali tu različitost i prihvaćaju, nisu isključivi. Svojim sudjelovanjem to i potvrđuju. Njihova mašta, njihovi snovi i vizije, njihova zanatska vještina ili jednom riječju: umjetnost, je prisutna, postoji! Postoji kao cjelina koja se potvrđuje kroz svakog ponaosob, ali i sudionici, to jest umjetnici, potvrđuju time sâmi sebe. Izložbom su prisutni u umjetnosti bez obzira na veličinu ili značaj svog sudjelovanja, jer izložba je za njih, njima na čast i za umjetnost sâmu.
Likovna kolonija Rovinj, 2017.

Grad umjetnika - Rovinj postao je dinamičan, kulturom ispunjen grad, zahvaljujući umjetnicima koji su doselili iz metropola, gdje je umjetnost živa i gdje se ista poučava, proučava i stvara. Ti, doseljenici - umjetnici sa sobom su donijeli i potrebu za izlaganjem i predstavljanjem svoje umjetnosti, čime je utemeljena tradicionalna skupna izložba naziva "Likovna kolonija Rovinj", koju upravo predstavljamo.

Izložbi nije cilj biti neki posebni kustoski projekt, tematski određen filozofskom paradigmom kojoj na koncu temu određuje trenutna moda. Likovna kolonija Rovinj skupna je izložba, otvorenog karaktera i kao takva manje polemička, jer ne naglašava i ne daje prednost nikome. Drugim riječima, daje priliku svakom izričaju, bez obzira je li nov i suvremen ili tradicionalan i arhaičan. Polemike ako i postoje, one su baš stoga što postav ne isključuje, ne daje privilegije jednima ili umanjuje druge.

Izložba je pored toga i informativna, nije ograničena samo na lokalnu umjetničku scenu, već je proširena, ponekad i međunarodna, daje pregled šireg stanja umjetnosti današnjeg globaliziranog svijeta. U pravilu, stanje umjetnosti slika je društva u kojem se tâ ili takva umjetnost stvara. Razloge nalazimo u sposobnosti umjetnika, što oni i prvi dosljedno čine, da prepoznaju pozitivne i negativne komponente društva u kojem žive. Upravo su ti pozitivni i negativni predznaci glavni pokretači stvaralačkog duha koji ili prihvaća ili se buni, koji kroz maštu, snove i vizije potvrđuje i daje legitimitet stvarnosti. Ili, tu istu stvarnost negira i odašilje kritiku, poručuje i predlaže bolje.

Nije nam namjera na izložbi, niti ne očekujemo, otkriti i prepoznati neko sudbonosno umjetničko djelo, što je danas, u ovom globalno određenom vremenu gotovo nemoguće, jer sve svugdje istovremeno postaje povlašteno. Svjesni su toga i sâmi umjetnici, svjesni da se danas velika umjetnost ostvaruje kroz svih njih zajedno. Svatko daje jedan svoj obol, neku svoju, posebnu notu koja istovremeno naglo bljesne i isto tako nestaje. Nestaje zbog toga što istovremeno biva zamijenjena novom. Naravno da u takvom okruženju ima i onih koji iskaču, koji predvode ili su jednostavno drugačiji. I tako će uvijek i biti. Međutim, takvi koji iskaču, koji su drugačiji, najviše su svjesni stanja i položaja današnjeg umjetnika. Zato ne žele biti onaj mali trenutak koji bljesne kroz nagradu, oni su van konkurencije i nagradu ne žele! Oni su jednostavno dio umjetnosti!

Ova je izložba upravo skup umjetnika koji različito doživljavaju umjetnost ali tu različitost i prihvaćaju, nisu isključivi. Svojim sudjelovanjem to i potvrđuju. Njihova mašta, njihovi snovi i vizije, njihova zanatska vještina ili jednom riječju: umjetnost, je prisutna, postoji! Postoji kao cjelina koja se potvrđuje kroz svakog ponaosob, ali i sudionici, to jest umjetnici, potvrđuju time sâmi sebe. Izložbom su prisutni u umjetnosti bez obzira na veličinu ili značaj svog sudjelovanja, jer izložba je za njih, njima na čast i za umjetnost sâmu.
Dario Sošić


Popis sudionika abecednim redom: Bičić Tea; Bogdanović Jasna; Božić Milan; Božić Đanino; Brajnović Petar; Brajnović Tomislav; Bućan Boris; Čačić Antonia; Delimar Vlasta; Domačinović Dinko; Đuran Vida; Feller Eugen; Friščić Danko; Garbin Aleksandar; Gorjup Tomaž; Haramija Živko; Hegedušić Brajnović Z.; Herak Martina; Ivančić Josip Pino; Jandrić Đorđe; Jeričević Armano; Kalenić Jadranka; De Karina Ljubo; Karlović Tihana; Keser Zlatko; Kolarić Branko; Konjevoda Silvana; Kos Paliska Vera; Kovač Koraljka; Kraljić Irena; Krašković Denis; Lepen Branko; Lovrić Ivona; Luketić Lada; Malčić Ivica; Marin Milan; Martek Vlado; Mascarelli Bruno; Mezak Davor; Milić Zdravko; Molnar Marijan; Paliska Karlo; Pavelić Zoran; Rapaić Davor; Ražov Nikola; Ruk Ražov Ivanka; Rukelj Krašković Gabrijela; Smrkinić Dorotea; Sorola Staničić Melita; Sošić Vjekoslava; Stemberga Dalrea; Svilar Radovan Rajko; Šikanja Jasna; Teklić Bernard; Trogrlić Dražen; Tudek Ivan; Tumpić Vanja; Verbanac Ivona; Vincek Vlatko; Vlačić Ljiljana; Zanze Anabel; Zubak Marko; Žaper Jakov

Prikaži sve
Sakrij


IZBOR FOTOGRAFIJA