Etnografija

RADNO VRIJEME
Utorak - nedjelja : 10.00 – 18.00 sati
Ponedjeljkom zatvoreno
ULAZNICE
odrasli 15,00 Kn
učenici/studenti/grupe (10 i više) 10,00 kn
djeca do 10 godina, osobe starije od 65 godina i osobe s posebnim potrebama besplatno

IZLOŽBA JOAN MIRÓ
odrasli 60 kn
umirovljenici 50 kn
studenti 50 kn
djeca 6-15 godina 30 kn
obiteljska ulaznica 150 kn
grupe (min. 10) 50 kn 
♦ stručno vodstvo individualno/grupe uz prethodnu najavu

Kuhinja none Fume

Zavičajni muzej grada Rovinja, Trg m. Tita 11, Rovinj - Rovigno
2. kolovoza 2012. - 20. veljače 2013.


Izložba o rovinjskoj kuhinji
Jedna od tema koja se provlači kroz cijelu ljudsku povijest jest hrana, kuhanje i priprema jela. U projektu zaštite materijalne i nematerijalne baštine Rovinja, nakon tekstilne baštine, dotaknuli smo kuhinju i gastronomiju kao važan dio svakodnevnoga života. Izložba o kuhinji i gastronomiji povijesni je izvor za praćenje trgovine, razvoja industrije, prirodnih raznolikosti i promjena te otkriva bit svakodnevnoga života i zaokružuje navike i osobitosti jednoga vremena i prostora. Iz perspektive Kuhinje none Fume, materijalna kultura i sjećanja na katkad izblijedjele, a često intenzivne okuse i mirise, pokreću jedan od mehanizama koji doprinosi konstrukciji memorije višeslojne povijesti svakodnevnoga života ljudi vezanih za prošlost i sadašnjost Rovinja. Izgled i funkcija kuhinje, pribor kojim se služimo i predmeti koje u njoj nalazimo svjedoče o dinamici života, o općim društvenim i ekonomskim promjenama, svakodnevnim navikama i ritualima koje svjesno i nesvjesno odrađujemo. S druge strane, osjetilni doživljaji koje vezujemo uz kuhinju – mirisi, okusi, dodiri, zvukovi i slike – često služe kao okidač za buđenje sjećanja na neka skromnija i jednostavnija vremena, podjednako kao što aktualiziraju prehrambene navike, kvalitetu i stil života danas. Gastronomija i način pripremanja hrane ljudska su praksa koja ide mnogo dalje od običnoga zadovoljavanja bioloških potreba: ona sažimlje, podcrtava i usmjerava na pojave i promjene u kulturi određenog prostora. Tradicionalna gastronomija i prehrana mijenjale su svoj izričaj, a odnos žene i kuhinje u našoj realnosti otvorio je prostor analizi i interpretaciji kuhinje kao tradicionalno ženskoga ambijenta i kao osi oko koje se vrti ljudska prehrana.
Prikaži sve
Sakrij


IZBOR FOTOGRAFIJA