Aktivnost - izložba

TRAŽI
RADNO VRIJEME
Svakodnevno : 10.00 – 22.00 sati
 
ULAZNICE
odrasli 65,00 kn
umirovljenici, studenti 55,00 kn
djeca (6-15 godina) 40,00 kn
obiteljska ulaznica 160,00 kn
grupe (min. 8 osoba) 50,00 kn

 

Dieter Cornels - Veero

Muzej Grada Rovinja - Rovigno, Trg m. Tita 11, Rovinj - Rovigno (velika galerija, 1. kat)
1. lipnja 2017. - 25. lipnja 2017.


Posthumnom samostalnom izložbom predstavlja se njemačkog umjetnika Dietersa Cornelsa - Veera sa slikama iz njegove zadnje faze stvaralaštva slika u tehnici akrilika na platnu.
U slikarstvu Dietersa Cornelsa - Veera prevladava Pop art izričaj kojime je umjetnik prikazivao svoje nadrealističke vizije. Veer pred nas podastire cijeli jedan živopisan fundus, riznicu simbola i slobodno lebdećih asocijacija, tjesnace i otvorene horizonte, ples, igru i labirinte. U Veerovim se slikama gotovo bez iznimke raspadaju identiteti, kao i konkretne asocijacije na bilo koje mjesto; oni prelaze u nešto drugo, često isprva neodredivo, uglavnom prerastaju u novu figuru odnosno figuralni fragment, povremeno bez ikakve promjene boje, a ponekad iščezavaju u strogo određenoj bezobličnosti dok neodlučno ostaju latentni. A potom se na pola puta ipak otkriju usta, ispod vrtloga kao da su grudi, naočale – i odmah pored, ali na drugoj površini usta, kubistički perspektiviran nos, a umjesto oka brod ili korito s naznakom lica… Lica i oči, uvijek i svuda – ako je ova pretpostavka točna, ne samo da bismo morali naučiti gledati, već bi se moralo moći vidjeti i nas; ne da samo mi promatramo stvari, već da stvari promatraju i nas.
Veer slika gotovo nevjerojatnom formalnom preciznošću (na temelju koje bi se toliki naši mladi umjetnici mogli i trebali učiti etosu stvaranja rukama). No, stječe se dojam da je umjetnik započinjao ne želeći uopće znati kamo će ga to odvesti. Kroz jedan šireći, plodonosan kozmos rođen iz gestusa koji, jednom kada nađe temu, neprestano rađa nove plodove, od kojih neki očigledno naginju izvornoj viziji, a drugi mutiraju u naprosto prijeteće plodan izvorni kod ili izvor života koji u svakom trenutku pruža korijenje u tisuću i jednom pravcu.
Prikaži sve
Sakrij


IZBOR FOTOGRAFIJA